Аборти та їх наслідки у кіз і овець - Корейба, Людмила Володимирівна; Koreyba, Ludmila; Koreyba, L. V.; Koreyba, Lyudmila Volodymyrivna; Koreyba, L.; Koreiba, L. V.; Coregba, L. V.; Korejba, L.; Koreyba, Lyudmila; Koreiba, L.; Глебенюк, Володимир Володимирович; Glebenyuk, Volodymyr; et al. (Sergeieva&Co, Karlsruhe, Germany, 2024)
Аборт у овець та кіз часто носить багатофакторний характер. На виживання плода впливають різні фактори утримання, такі як охорона здоров’я, практика годівлі та напування, управління годівлею вагітних тварин. На частоту абортів суттєво впливають виробничі системи, сезонність та агроекологічні фактори. Аборт є серйозною проблемою для вагітних овець/кіз і призводить до великих фінансових втрат дрібних тваринницьких підприємств. Аборти у овець та кіз суттєво впливають на продовольчу безпеку та засоби для існування сільських дрібних українських фермерів, оскільки вівці та кози є невід’ємною частиною домогосподарств, забезпечуючи харчування, зайнятість та джерела доходу. Інфекційні аборти відбуваються протягом останніх одного-двох місяців вагітності, і їх частота може змінюватись від 20% до 90% у стаді/отарі під час спалаху. Крім викиднів можуть виникнути мертвонароджені та слабкі ягнята q козенята. Причини абортів можна розділити на інфекційні та неінфекційні. Зазвичай діагностуються інфекційними причинами абортів у овець і кіз є Coxiella burnetii (C. burnetii), Chlamydia abortus (C. abortus), види Brucella, види Leptospira, Campylobacter fetus, Listeria spp. та Toxoplasma gondii (T.gondii). Вказані патогени також є зоонозними і тому можуть становити серйозний ризик зараження для фермерських господарств. Аборти зазвичай відбуваються на пізніх термінах, але можуть відбутися на будь-якому етапі вагітності і супроводжуватись пневмонією, кон'юнктивітом, затримкою плаценти та артритом. Тому для забезпечення здоров’я вагітних тварин важливими є стратегії управління абортами за допомогою відповідної біобезпеки, підтвердження причини аборту, запобігання поширеним захворюванням за допомогою використання відповідних календарів вакцинації та програм внутрішнього контролю паразитів за допомогою регулярної антигельмінтної обробки. виживання плоду, щоб надалі скоротити кількість абортів. The causes underlying abortion in ewes and goats are often multifactorial. Various husbandry factors such as health care, feeding and watering practices, as well as nutrition management of pregnant animals have an impact on embryo survival. Production systems, seasonality, and agroecological factors also significantly affect the occurrence of abortions. Abortion is a serious problem in pregnant ewes/goats and causes major financial losses for smallholder livestock producers. Abortions in ewes and goats has a significant effect of the food security and livelihoods of rural smallholder farmers in Ukraine, as sheep and goats are an integral part of households by providing nutrition, employment and sources of income. Infectious abortions occur during the last one or two months of pregnancy, and their incidence may vary from 20% to 90% in a herd/flock during an outbreak of infection. In addition to miscarriages, infection in pregnant animals can lead to stillbirth or birth of weak lambs and kids. Causes of abortion can be categorized into infectious and non-infectious. The commonly diagnosed infectious causes of abortion in ewes and goats are Coxiella burnetii (C. burnetii), Chlamydia abortus (C. abortus), Brucella spp., Leptospira spp., Campylobacter fetus, Listeria spp. and Toxoplasma gondii (T. gondii). These pathogens are also zoonotic and thus can pose a serious risk of infection to farming communities. Abortions usually occur in late gestation, but may also occur at any stage of pregnancy and are accompanied by pneumonia, conjunctivitis, placental abruption, and arthritis. Thus, abortion management strategies through appropriate biosecurity, confirmation of the cause of abortion, prevention of common disease conditions through the use of appropriate vaccination schedules and internal parasite control programs through regular anthelmintic treatments are essential to ensure the health of pregnant animals and fetal survival to further reduce the occurrence of abortions.
Abortions in goats and ewes and their effects
Корейба Людмила Володимирівна https://orcid.org/0000-0002-8658-1779 Глебенюк Володимир Володимирович https://orcid.org/0000-0001-5599-651X Дуда Юлія Вікторівна https://orcid.org/0000-0003-0892-0402
Keywords: ембріональна смертність; embryonic mortality; вівці; ewes; кози; goats; інфекційні, мікозні та протозойні аборти; infectious, mycotic and protozoal abortions; викидень; miscarriage