Перспективи повторного використання перероблених гумово-кордних матеріалів у машинобудуванні - Калганков, Євген Васильвич; Kalhankov, Yevhen (НТУ Дніпровська політехніка, 2025)
У тезах розглянуто перспективи повторного використання перероблених гумово-кордних матеріалів (ГКМ) у машинобудуванні. Показано, що ГКМ, одержані з відпрацьованих шин і конвеєрних стрічок, мають високий модуль пружності, зносостійкість, низьку залишкову деформацію та стабільні реологічні характеристики. Проведено порівняльний аналіз з традиційною футерувальною гумою. Встановлено, що використання ГКМ може знизити витрати на матеріали, енергоспоживання та негативний вплив на довкілля. Зроблено висновок про доцільність застосування таких матеріалів у вузлах із високими навантаженнями, зокрема як демпфуючих, захисних і футерувальних елементів машин. U tezakh rozghlianuto perspektyvy povtornoho vykorystannia pereroblenykh humovo-kordnykh materialiv (HKM) u mashynobuduvanni. Pokazano, shcho HKM, oderzhani z vidpratsovanykh shyn i konveiernykh strichok, maiut vysokyi modul pruzhnosti, znosostiikist, nyzku zalyshkovu deformatsiiu ta stabilni reolohichni kharakterystyky. Provedeno porivnialnyi analiz z tradytsiinoiu futeruvalnoiu humoiu. Vstanovleno, shcho vykorystannia HKM mozhe znyzyty vytraty na materialy, enerhospozhyvannia ta nehatyvnyi vplyv na dovkillia. Zrobleno vysnovok pro dotsilnist zastosuvannia takykh materialiv u vuzlakh iz vysokymy navantazhenniamy, zokrema yak dempfuiuchykh, zakhysnykh i futeruvalnykh elementiv mashyn.
Perspektyvy povtornoho vykorystannia pereroblenykh humovo-kordnykh materialiv u mashynobuduvanni
Keywords: Гумово-кордні матеріали; Humovo-kordni materialy; переробка; pererobka; футерувальна гума; futeruvalna huma; ролик конвеєра; rolyk konveiera