Морфологічні зміни крові та сечі за сечокам’яної хвороби в котів - Шулешко, Олександр Олексійович; Shuleshko, O. O.; Shuleсhko, O.; Shuleshko, Oleksandr; Shuleshko, O.; Жоріна, Любов Василівна; Zhorina, L. V.; Zhorina, Lubov; Zhorina, Liubov; Zhorina, L.; Zhorina, Lyubov; Оліяр, Алла Вячеславівна; et al. (Одеський ДАУ, 2023)
У сучасних мегаполісах спостерігається тенденція до збільшення кількості тварин, в яких виявляють захворювання сечостатевого апарату. В 10-15% випадків серед захворювань сечовивідних шляхів у котів становить сечокамʼяна хвороба (уролітіаз), яка характеризується утворенням каменів різного типу в нирках та сечовивідних шляхах. Дослідження проводили в умовах ветеринарного центру «Біосвіт» м. Дніпро, куди звернулися власники котів різних порід віком 3-4 роки з ознаками сечокам’яної хвороби. Після збору анамнезу, проведено клінічний огляд і встановлено попередній діагноз. З метою його підтвердження було проведено УЗ-діагностику, відібрано кров та сечу для лабораторних досліджень. Встановили, що проведення лабораторних досліджень крові та сечі є важливою складовою для встановлення остаточного діагнозу на сечокамʼяну хворобу. Концентрація та кількість їх показників, відносно фізіологічної норми, вказують на можливі патологічні процеси, які протікають в організмі під час захворювання та їх локалізацію, що дозволяє призначити ефективне та цілеспрямоване лікування для полегшення симптомів та покращення рівня обміну речовин і загального стану організму тварин. U suchasnykh mehapolisakh sposterihaietsia tendentsiia do zbilshennia kilkosti tvaryn, v yakykh vyiavliaiut zakhvoriuvannia sechostatevoho aparatu. V 10-15% vypadkiv sered zakhvoriuvan sechovyvidnykh shliakhiv u kotiv stanovyt sechokamʼiana khvoroba (urolitiaz), yaka kharakteryzuietsia utvorenniam kameniv riznoho typu v nyrkakh ta sechovyvidnykh shliakhakh. Doslidzhennia provodyly v umovakh veterynarnoho tsentru «Biosvit» m. Dnipro, kudy zvernulysia vlasnyky kotiv riznykh porid vikom 3-4 roky z oznakamy sechokamianoi khvoroby. Pislia zboru anamnezu, provedeno klinichnyi ohliad i vstanovleno poperednii diahnoz. Z metoiu yoho pidtverdzhennia bulo provedeno UZ-diahnostyku, vidibrano krov ta sechu dlia laboratornykh doslidzhen. Vstanovyly, shcho provedennia laboratornykh doslidzhen krovi ta sechi ye vazhlyvoiu skladovoiu dlia vstanovlennia ostatochnoho diahnozu na sechokamʼianu khvorobu. Kontsentratsiia ta kilkist yikh pokaznykiv, vidnosno fiziolohichnoi normy, vkazuiut na mozhlyvi patolohichni protsesy, yaki protikaiut v orhanizmi pid chas zakhvoriuvannia ta yikh lokalizatsiiu, shcho dozvoliaie pryznachyty efektyvne ta tsilespriamovane likuvannia dlia polehshennia symptomiv ta pokrashchennia rivnia obminu rechovyn i zahalnoho stanu orhanizmu tvaryn.
Morfolohichni zminy krovi ta sechi za sechokamianoi khvoroby v kotiv
Шулешко Олександр Олексійович http://orcid.org/0000-0003-1761-4263 Жоріна Любов Василівна http://orcid.org/0000-0002-9472-0716 Оліяр Алла Вячеславівна https://orcid.org/0000-0002-8918-2693
Keywords: сечокам’яна хвороба; sechokamiana khvoroba; кров; krov; сеча; secha; кіт; kit