Вплив кормової добавки на основі амаранту на показники клітинного імунітету кролів за еймеріозу - Дуда, Юлія Вікторівна; Duda, Yuliya; Duda, Y. V.; Duda, J. V.; Duda, Julia; Duda, Y.; Duda, J.; Duda, Yulia; Duda, Yu.; Duda, Yulia V.; Duda, Julia Viktorovna; Duda, Yu. V. (Дніпровський ДАЕУ, 2020)
Аналіз сучасних літературних джерел дає підстави стверджувати про високу біологічну цінність амаранту та широке розповсюдження еймеріозу в кролівничих господарствах. Тому для підвищення ефективності застосування природної кормової добавки потрібне розроблення науково обґрунтованих систем її використання з урахуванням біологічних особливостей тварин і захворювання. Тваринам дослідної групи згодовували корми раціону контрольної та упродовж місяця давали амарантову макуху. Інтенсивність інвазії визначали методом Мак-Мастера, кількість В- та Т-лімфоцитів – методом спонтанного розеткоутворення з еритроцитами барана. Встановлено, що кормова добавка на основі амарантової макухи знизила інтенсивність інвазії в 2,58 раза у дослідній групі, при цьому інтенсивність інвазії у контрольній зросла в 1,25 раза. За її впливу виявлено кількісне зниження лейкоцитів за рахунок падіння лімфоцитів відносно підготовчого періоду та контролю відповідно в 1,50 та 1,29 раза. У цей період у дослідних кролів проти контролю та підготовчого періоду виявлено низьку кількість паличкоядерних нейтрофілів (відповідно в 3,62 та 2,24 раза) й еозинофілів (в 1,91 та 2,26 раза). Моноцити та базофіли у цих тварин зменшились в 1,79 та 3,40 раза, порівняно з показниками контрольних тварин. З’ясовано, що у контролі впродовж місяця підвищилась кількість паличкоядерних нейтрофілів (в 2,00 раза), моноцитів (в 3,09 раза) та базофілів (в 1,89 раза) на фоні зниження еозинофілів (в 1,55 раза). У крові тварин дослідної групи відносно підготовчого періоду та контролю встановлено зниження кількості В-лімфоцитів (відповідно в 1,36 та 1,53 раза), О-лімфоцитів (в 2,26 та 4,39 раза), Т-хелперів (в 1,69 та 1,45 раза), Т-активних (в 2,35 та 1,73 раза), ІРІ (в 1,81 та 1,32 раза), при цьому відсоткове значення Т-лімфоцитів зросло в 1,23 раза проти контролю. Відсоток Т-супресорів у досліді збільшився в 1,93 раза на тлі зменшення Т-активних лімфоцитів в 1,17 раза порівняно з контролем. Амарантова макуха за згодовування її впродовж місяця проявляла еймеріостатичну дію. Кормова добавка сприяла згасанню запальних процесів на слизовій кишківника, які виникли через паразитування еймерій. Перспективи подальших досліджень полягають у визначенні впливу цієї макухи на рівень імуноглобулінів А, G, M крові кролів на фоні паразитування Eimeria spp. Analysis of modern literary sources concluded that amaranth has high biological value and that eimeriosis is widespread across the rabbit farms. Therefore, to increase the effectiveness of natural feed additive usage, it is necessary to develop scientifically based systems for its use, taking into account animals’ biological characteristics and their disease. The animals of the experimental group were fed by an amaranth oilcake with the same feed as in the control group for one month. The infestation intensity (II) was determined by the method of McMaster. B- and T-lymphocytes count was determined by the spontaneous rosette formation method with sheep erythrocytes. It was found that feed additive based on amaranth oilcake reduced II by 2.58 times in the experimental group, while II in the control group was increased by 1.25 times. It has also decreased leukocyte count due to a drop-in lymphocytes regarding the preparatory period and control group, by 1.50 times and 1.29 times respectively. During this period, rabbits from the experimental group compared to the control and preparatory period had a lower number of neutrophilic metamyelocytes (by 3.62 and 2.24 times, respectively) and eosinophils (by 1.91 and 2.26 times, respectively). Monocytes and basophils in the rabbits’ experimental group decreased by 1.79 and 3.40 times compared with the control ones. It was found that in the control, during the month, there was an increase in the number of neutrophilic metamyelocytes by 2.00 times, monocytes by 3.09 times and basophils by 1.89 times compared to the decrease of eosinophils by 1.55 times. In the blood of experimental group animals, relative to the preparatory period and control, a decrease in the number of B-lymphocytes (by 1.36 and 1.53 times, respectively), O-lymphocytes (by 2.26 and 4.39 times), T-helpers (by 1.69 and 1.45 times), T-active (2.35 and 1.73 times), IRI (at 1.81 times and 1.32 times), while the percentage of T-lymphocytes increased (by 1.23 times) than in the control group. The percentage of T-suppressors in the experimental group increased by 1.93 times against a decrease in T-active lymphocytes by 1.17 times compared to the control. The amaranth oilcake showed an eimeriostatic effect when feeding it to animals for a month. The feed additive suppressed the inflammatory processes in the intestinal mucosa, that aroused by the parasite Eimeria spp. Prospects for further research are to determine the effect of this oilcake on the level of rabbits’ blood A, G, M immunoglobulins during eimeriosis.
The effect of amaranth based feed additives on the indicators of rabbits’ cellular immunity during the eimeriosis
Дуда Юлія Вікторівна https://orcid.org/0000-0003-0892-0402
Keywords: амарантова макуха; amaranth oilcake; Eimeria spp.; Eimeria spp.; лейкограма; leukogram; Т-лімфоцит; T-lymphocyte; В-лімфоцит; B-lymphocyte; О-лімфоцит; О-lymphocyte