Гідрохімічні показники вод р. Самара - Попова, Тетяна Олександрівна; Popova, Tetiana; Максимова, Наталія Миколаївна; Maksymova, Nataliia (My University, 2018)
Отже, за результатами аналізу динаміки гідрохімічних показників вод р. Самара за даними створів с. Нікольське, с. Вербки та с. Підгороднє виявлено, що якість поверхневих вод не відповідає вимогам до водних об’єктів у пунктах господарсько-питного, культурно-побутового водокористування за наступними показниками: сухий залишок, хлорид-іони, сульфат-іони, а також ХСК і БСКп. Однак підвищеного вмісту специфічних речовин, що мають токсичні властивості, у донних відкладах річки Самара на ділянці поблизу с. Вербки не виявлено. Не зафіксовано перевищення гранично допустимих концентрацій Pb, Cd, Zn у донних відкладеннях. Otzhe, za rezultatamy analizu dynamiky hidrokhimichnykh pokaznykiv vod r. Samara za danymy stvoriv s. Nikolske, s. Verbky ta s. Pidhorodnie vyiavleno, shcho yakist poverkhnevykh vod ne vidpovidaie vymoham do vodnykh obiektiv u punktakh hospodarsko-pytnoho, kulturno-pobutovoho vodokorystuvannia za nastupnymy pokaznykamy: sukhyi zalyshok, khloryd-iony, sulfat-iony, a takozh KhSK i BSKp. Odnak pidvyshchenoho vmistu spetsyfichnykh rechovyn, shcho maiut toksychni vlastyvosti, u donnykh vidkladakh richky Samara na diliantsi poblyzu s. Verbky ne vyiavleno. Ne zafiksovano perevyshchennia hranychno dopustymykh kontsentratsii Pb, Cd, Zn u donnykh vidkladenniakh.
Hidrokhimichni pokaznyky vod r. Samara
Keywords: річка Самара; Samara River; вугледобувна промисловість; coal mining industry; якість поверхневих вод; surface water quality; скид шахтних вод; mine discharge