Охорона праці в агропромисловому комплексі - Бєліков, Анатолій Серафімович; Bielikov, Anatolii; Сухий, Костянтин Михайлович; Sukhyi, Kostiantyn; Кобець, Анатолій Степанович; Kobets, Anatolii Stepanovych; Kobets, Anatolii; Kobets, A. S.; Kobec, Anatoly; Kobets, А.; Сobets’, A. S.; Подкопаєв, Сергій Вікторович; et al. (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
У підручнику викладено основні відомості про правове регулювання організації охорони праці в Україні. Описані актуальні питання охорони праці в сільськогосподарському виробництві, соціальний захист громадян у зв’язку з нещасними випадками на виробництві, порядок розслідування нещасних випадків. Розглянуті питання гігієни праці та виробничої санітарії, забезпечення безпеки праці при виконанні робіт, пов’язаних з рослинництвом, тваринництвом, переробкою сільськогосподарської продукції. Наведено основні заходи електробезпеки, пожежної профілактики на об’єктах господарювання аграрного сектору економіки, дії при виникненні пожежі, використання первинних засобів пожежогасіння на об’єктах господарювання. Для студентів першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів вищої освіти для усіх спеціальностей ВНЗ з дисципліни «Охорона праці» U pidruchnyku vykladeno osnovni vidomosti pro pravove rehuliuvannia orhanizatsii okhorony pratsi v Ukraini. Opysani aktualni pytannia okhorony pratsi v silskohospodarskomu vyrobnytstvi, sotsialnyi zakhyst hromadian u zviazku z neshchasnymy vypadkamy na vyrobnytstvi, poriadok rozsliduvannia neshchasnykh vypadkiv. Rozghlianuti pytannia hihiieny pratsi ta vyrobnychoi sanitarii, zabezpechennia bezpeky pratsi pry vykonanni robit, poviazanykh z roslynnytstvom, tvarynnytstvom, pererobkoiu silskohospodarskoi produktsii. Navedeno osnovni zakhody elektrobezpeky, pozhezhnoi profilaktyky na obiektakh hospodariuvannia ahrarnoho sektoru ekonomiky, dii pry vynyknenni pozhezhi, vykorystannia pervynnykh zasobiv pozhezhohasinnia na obiektakh hospodariuvannia. Dlia studentiv pershoho (bakalavrskoho) ta druhoho (mahisterskoho) rivniv vyshchoi osvity dlia usikh spetsialnostei VNZ z dystsypliny «Okhorona pratsi»
Okhorona pratsi v ahropromyslovomu kompleksi
Keywords: охорона праці в агропромисловому комплексі; okhorona pratsi v ahropromyslovomu kompleksi; організація і управління, нагляд і контроль; orhanizatsiia i upravlinnia, nahliad i kontrol; основи фізіології і гігієни праці, виробничої санітарії; osnovy fiziolohii i hihiieny pratsi, vyrobnychoi sanitarii; охорона праці при будівництві підприємств і об'єктів аграрного сектору; okhorona pratsi pry budivnytstvi pidpryiemstv i obiektiv ahrarnoho sektoru; вимоги охорони праці в агропромисловому виробництві; vymohy okhorony pratsi v ahropromyslovomu vyrobnytstvi; пожежна безпека в АПК; pozhezhna bezpeka v APK