Удосконалення маркетингових бізнес-процесів на підприємстві - Сухина, Олександр Олександрович; Sukhyna, Oleksandr (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2022)
Об'єкт дослідження – є процесний підхід та управління маркетинговими бізнес-процесами підприємства. Метою дослідження є вивчення теоретико-методичних підходів та оцінка маркетингових бізнес-процесів на підприємстві, а також і розробка заходів щодо їх удосконалення. Методи дослідження – монографічний, метод дедукції та індукції, порівняння, метод логічного узагальнення, метод аналізу і синтезу, метод організаційно-економічного аналізу, метод аналізу витрат та доходів, графічний метод (для наочності даних), аналіз трендів, бенчмаркінг, SWOT-аналіз, модель Портера «5+1», реінжиніринг бізнес-процесів. Досліджено основи та принципи організації маркетингових бізнес-процесів на підприємстві; надано організаційно-економічну характеристику ФОП Темнов М.С.; проведено оцінку організації та управління маркетинговою діяльністю ФОП Темнов М.С і діагностику ефективності організації маркетингових бізнес-процесів торгового підприємства; розроблено комплекс заходів з удосконалення маркетингових бізнес-процесів підприємства, а також розроблено програму автоматизації бізнес-процесів підприємства. Результати впроваджені в діяльність фізичної особи підприємця Темнов М.С. м. Дніпро Дніпропетровської області. Obiekt doslidzhennia – ye protsesnyi pidkhid ta upravlinnia marketynhovymy biznes-protsesamy pidpryiemstva. Metoiu doslidzhennia ye vyvchennia teoretyko-metodychnykh pidkhodiv ta otsinka marketynhovykh biznes-protsesiv na pidpryiemstvi, a takozh i rozrobka zakhodiv shchodo yikh udoskonalennia. Metody doslidzhennia – monohrafichnyi, metod deduktsii ta induktsii, porivniannia, metod lohichnoho uzahalnennia, metod analizu i syntezu, metod orhanizatsiino-ekonomichnoho analizu, metod analizu vytrat ta dokhodiv, hrafichnyi metod (dlia naochnosti danykh), analiz trendiv, benchmarkinh, SWOT-analiz, model Portera «5+1», reinzhynirynh biznes-protsesiv. Doslidzheno osnovy ta pryntsypy orhanizatsii marketynhovykh biznes-protsesiv na pidpryiemstvi; nadano orhanizatsiino-ekonomichnu kharakterystyku FOP Temnov M.S.; provedeno otsinku orhanizatsii ta upravlinnia marketynhovoiu diialnistiu FOP Temnov M.S i diahnostyku efektyvnosti orhanizatsii marketynhovykh biznes-protsesiv torhovoho pidpryiemstva; rozrobleno kompleks zakhodiv z udoskonalennia marketynhovykh biznes-protsesiv pidpryiemstva, a takozh rozrobleno prohramu avtomatyzatsii biznes-protsesiv pidpryiemstva. Rezultaty vprovadzheni v diialnist fizychnoi osoby pidpryiemtsia Temnov M.S. m. Dnipro Dnipropetrovskoi oblasti.
Udoskonalennia marketynhovykh biznes-protsesiv na pidpryiemstvi
Keywords: управління; management; маркетингові бізнес-процеси; marketing business processes; реінжинірин бізнес-процесів; reengineering of business processes; бенчмаркінг бізнес-процесів; benchmarking of business processes; автоматизація бізнес-процесів; automation of business process