Органопатологія молочної залози у самиць м'ясоїдних тварин : актуальний стан питання - Корейба, Людмила Володимирівна; Koreyba, Ludmila; Koreyba, L. V.; Koreyba, Lyudmila Volodymyrivna; Koreyba, L.; Koreiba, L. V.; Coregba, L. V.; Korejba, L.; Koreyba, Lyudmila; Koreiba, L.; Масюк, Дмитро Миколайович; Masjuk, D.; et al. (Львівський національний університет ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Ґжицького, 2024)
У статті наведено результати досліджень поширеності ураження молочної залози у котів і собак у ветеринарних лікарнях м. Дніпра та пов’язаних із широким спектром патологічних процесів. Патологічні процеси (неопластичні, гіперпластичні, запальні) в молочній залозі при несвоєчасній діагностиці та лікуванні призводять до розвитку новоутворень, які переважно мають злоякісний характер і проявляються у вигляді аденокарциноми, лімфоми, саркоми, карциноми. Дослідження органопатології молочної залози у м’ясоїдних самок показали, що серед захворювань молочної залози у домашніх тварин зустрічаються аденокарцинома та аденома (38 % та 10 % відповідно), лімфома та саркома (2 % та 3 % відповідно), мастопатія (5–7 %). %), мастит (10 %), агалактія (1 3 %). У кішок віком 5-10 років і старше пухлинний процес переважно злоякісний, з інтенсивним і швидким перебігом. Собаки віком від 5 до 10 років мають ризик розвитку як доброякісних, так і злоякісних пухлин молочної залози. У собак старше 10 років з однаковою частотою виявляють злоякісні і доброякісні пухлини молочної залози. До доброякісних новоутворень молочної залози частіше реєструють аденому і фіброаденому, а у кішок і собак – злоякісні процеси у вигляді аденокарциноми, карциноми, лімфоми, саркоми. Аденокарциноми є найпоширенішими злоякісними пухлинами молочної залози. Меншою мірою реєструються карциноми, лімфоми, саркоми. Аденокарцинома і мастопатія частіше зустрічаються у кішок, ніж у собак. У собак зареєстровані випадки доброякісної фіброзно-кістозної мастопатії. Доведено, що у дрібних тварин для більш точної діагностики та диференціальної діагностики пухлин молочної залози доцільно поєднання методів візуалізації (УЗД, комп’ютерна томографія, рентгенографія), які оцінюють розмір пухлини, її васкуляризацію та характеристики. У будь-якому випадку діагноз підтверджується лабораторними методами (морфологічне дослідження). Морфологічні дослідження уражених тканин молочної залози дозволили діагностувати та структурувати пухлинні захворювання, порівняти отримані дані з результатами клінічного дослідження та уточнити основні клініко-морфологічні критерії верифікації діагнозу. The article presents the results of studies on the prevalence of mammary gland lesions in cats and dogs in veterinary hospitals of the city of Dnipro and associated with a wide range of pathological processes. Pathological processes (neoplastic, hyperplastic, inflammatory) in the mammary gland, in case of untimely diagnosis and treatment, give rise to the development of neoplasms, which are mostly malignant and manifest as adenocarcinoma, lymphoma, sarcoma, and carcinoma. Studies of mammary gland organopathology in female carnivores have shown that among mammary gland diseases in female pets, adenocarcinoma and adenoma (38 % and 10 %, respectively), lymphoma and sarcoma (2 % and 3 %, respectively), mastopathy (5–7 %), mastitis (10 %), and agalactia (1 3 %) were recorded. In cats aged 5 to 10 years and older, the tumour process is predominantly malignant, with an intensive and rapid course. Dogs aged 5 to 10 years are at risk of developing both non-malignant and malignant mammary tumours. In dogs over 10 years of age, malignant and benign mammary tumours are detected with equal frequency. Adenoma and fibroadenoma are more commonly recorded types of benign mammary neoplasms, and malignant processes are recorded in the form of adenocarcinoma, carcinoma, lymphoma, and sarcoma in cats and dogs. Adenocarcinomas are the most common malignant tumours of the breast. Carcinomas, lymphomas, and sarcomas are recorded to a lesser extent. Adenocarcinoma and mastopathy are more common in cats than in dogs. In dogs, cases of benign fibrocystic mastopathy are reported. It has been proven that in small animals, a combination of imaging methods (ultrasound, computed tomography, and radiography) is advisable for more accurate diagnosis and differential diagnosis of mammary tumours, which assess the size of the tumour, its vascularization, and characteristics. In any case, the diagnosis is confirmed by laboratory methods (morphological examination). The morphological studies of the affected mammary tissues allowed us to diagnose and structure tumour diseases, compare the data obtained with the results of a clinical study, and clarify the main clinical and morphological criteria for verifying the diagnosis.
Organopathology of the mammary gland in female carnivores : current state of research issues
Корейба Людмила Володимирівна https://orcid.org/0000-0002-8658-1779 Масюк Дмитро Миколайович https://orcid.org/0000-0002-2800-2580 Скляров Павло Миколайович https://orcid.org/0000-0002-4379-9583 Лєщова Марина Олексіївна http://orcid.org/0000-0002-4251-4152
Keywords: ексцизійна біопсія; excisional biopsy; собаки; dogs; коти; cats; молочна залоза; mammary gland; органна патологія; organ pathology; новоутворення; neoplasms; пухлини; tumours; неоплазія; neoplasia; аденокарцинома; adenocarcinoma; аденома; adenoma; рак; cancer; лімфома; lymphoma; саркома; sarcoma; мастопатія; mastopathy; кісти; cysts; агалактія; agalactia; мастит; mastitis; рентгенографія; radiography; ультразвукове та морфологічне дослідження; ultrasound and morphological examination