Дослідження стану захисних примагістральних лісосмуг траси Н08 с. Братське - Гунько, Світлана Олександрівна; Hunko, Svitlana (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
Оцінка життєвого стану примагістральних лісосмуг є важливим завданням для визначення поточного стану насаджень, розробки рекомендацій щодо їх удосконалення, а також підвищення їх екологічної функціональності. Оцінка життєвого стану захисних примагістральних лісосмуг актуальна в плані розв’язання низки проблем, серед яких: старіння деревостанів, недостатнє господарське обслуговування, антропогенний вплив і зміна клімату, тому володіння сучасною інформаційною базою про стан та динаміку захисних примагістральних лісосмуг можливе лише за умов проведення їх комплексного вивчення. Об’єктами досліджень були штучні захисні примагістральні насадження вздовж траси Н-08 Дніпро – Запоріжжя біля с. Братське, загальною протяжністю близько 8 км (дві пробні площі (ПП1, ПП2) двобічної смуги шосе довжиною по 4 км). Otsinka zhyttievoho stanu prymahistralnykh lisosmuh ye vazhlyvym zavdanniam dlia vyznachennia potochnoho stanu nasadzhen, rozrobky rekomendatsii shchodo yikh udoskonalennia, a takozh pidvyshchennia yikh ekolohichnoi funktsionalnosti. Otsinka zhyttievoho stanu zakhysnykh prymahistralnykh lisosmuh aktualna v plani rozviazannia nyzky problem, sered yakykh: starinnia derevostaniv, nedostatnie hospodarske obsluhovuvannia, antropohennyi vplyv i zmina klimatu, tomu volodinnia suchasnoiu informatsiinoiu bazoiu pro stan ta dynamiku zakhysnykh prymahistralnykh lisosmuh mozhlyve lyshe za umov provedennia yikh kompleksnoho vyvchennia. Obiektamy doslidzhen buly shtuchni zakhysni prymahistralni nasadzhennia vzdovzh trasy N-08 Dnipro – Zaporizhzhia bilia s. Bratske, zahalnoiu protiazhnistiu blyzko 8 km (dvi probni ploshchi (PP1, PP2) dvobichnoi smuhy shose dovzhynoiu po 4 km).
Doslidzhennia stanu zakhysnykh prymahistralnykh lisosmuh trasy N08 s. Bratske
Keywords: штучні захисні насадження; shtuchni zakhysni nasadzhennia; примагістральні насадження; prymahistralni nasadzhennia; видовий склад; vydovyi sklad; життєвий стан; zhyttievyi stan; дендрофлора; dendroflora