Examining milk composition in black-and-white polish holstein-friesian cows across multiple lactation periods - Wrzecińska, Marcjanna; Вжецінська, Марціяна; Czerniawska-Piątkowska, Ewa; Чернявська-Пянтковська, Єва; Kowalczyk, Alicja; Ковальчик, Аліція; Araujo, Jose Pedro; Араухо, Хосе Педро; Stefaniak, Wiktoria; Стефаняк, Вікторія; Cerqueira, Joaquim L.; Серкейра, Жоакім Л.; et al. (НУБіП України, 2023)
The research findings show that protein content in cow milk generally increased across milk yield groups and lactations, while fat content decreased, and lactose content varied. Urea content and somatic cell count increased with subsequent lactations, with significant differences observed between lactation stages and milk yield groups. The study emphasizes the importance of milk composition for the dairy industry and highlights the need for further research to optimize milk composition and enhance cow health and productivity. Результати дослідження показують, що вміст білка в коров’ячому молоці загалом збільшувався в різних групах надоїв і лактаціях, тоді як вміст жиру знижувався, а вміст лактози змінювався. Вміст сечовини та кількість соматичних клітин збільшувалися з наступними лактаціями, при цьому спостерігалися значні відмінності між стадіями лактації та групами надоїв. Дослідження підкреслює важливість складу молока для молочної промисловості та підкреслює необхідність подальших досліджень для оптимізації складу молока та покращення здоров’я та продуктивності корів.
Дослідження складу молока у корів чорно-білої польської голштинсько-фризької породи під час лактацій
Милостивий Роман Васильович https://orcid.org/0000-0002-4450-8813
Keywords: velyka rohata khudoba; велика рогата худоба; laktatsiia; лактація; sklad moloka u koriv; склад молока у корів