Ефективність екологічних заходів щодо поводження з твердими побутовими відходами в селі Солоне Дніпровського району Дніпропетровської області - Селезньова, Єлизавета Вікторівна; Seleznova, Yelyzaveta (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2026)
Об’єктом дослідження є система поводження з твердими побутовими відходами на території селища Солоне Дніпровського району Дніпропетровської області. Предметом дослідження є екологічні та організаційні аспекти функціонування системи поводження з твердими побутовими відходами та заходи щодо підвищення її ефективності. Метою роботи є оцінка ефективності екологічних заходів щодо поводження з твердими побутовими відходами в селищі Солоне Дніпровського району Дніпропетровської області та розроблення рекомендацій щодо удосконалення місцевої системи управління відходами. У роботі проаналізовано сучасний стан проблеми поводження з твердими побутовими відходами в Україні, розглянуто нормативно-правові засади управління відходами. Проведено оцінку сучасного стану системи поводження з ТПВ у селищі Солоне, визначено орієнтовні обсяги утворення відходів, проаналізовано їх морфологічний склад, досліджено існуючу систему збирання, транспортування та видалення відходів. Виконано оцінку екологічних ризиків, пов’язаних із поводженням з побутовими відходами, та визначено основні проблеми функціонування існуючої системи. Obiektom doslidzhennia ye systema povodzhennia z tverdymy pobutovymy vidkhodamy na terytorii selyshcha Solone Dniprovskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti. Predmetom doslidzhennia ye ekolohichni ta orhanizatsiini aspekty funktsionuvannia systemy povodzhennia z tverdymy pobutovymy vidkhodamy ta zakhody shchodo pidvyshchennia yii efektyvnosti. Metoiu roboty ye otsinka efektyvnosti ekolohichnykh zakhodiv shchodo povodzhennia z tverdymy pobutovymy vidkhodamy v selyshchi Solone Dniprovskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti ta rozroblennia rekomendatsii shchodo udoskonalennia mistsevoi systemy upravlinnia vidkhodamy. U roboti proanalizovano suchasnyi stan problemy povodzhennia z tverdymy pobutovymy vidkhodamy v Ukraini, rozghlianuto normatyvno-pravovi zasady upravlinnia vidkhodamy. Provedeno otsinku suchasnoho stanu systemy povodzhennia z TPV u selyshchi Solone, vyznacheno oriientovni obsiahy utvorennia vidkhodiv, proanalizovano yikh morfolohichnyi sklad, doslidzheno isnuiuchu systemu zbyrannia, transportuvannia ta vydalennia vidkhodiv. Vykonano otsinku ekolohichnykh ryzykiv, poviazanykh iz povodzhenniam z pobutovymy vidkhodamy, ta vyznacheno osnovni problemy funktsionuvannia isnuiuchoi systemy.
Efektyvnist ekolohichnykh zakhodiv shchodo povodzhennia z tverdymy pobutovymy vidkhodamy v seli Solone Dniprovskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti
Keywords: тверді побутові відходи; tverdi pobutovi vidkhody; управління відходами; upravlinnia vidkhodamy; роздільне збирання відходів; rozdilne zbyrannia vidkhodiv; компостування відходів; kompostuvannia vidkhodiv; сталий розвиток; stalyi rozvytok; вторинна сировина; vtorynna syrovyna; екологічні ризики; ekolohichni ryzyky; ресурсозбереження; resursozberezhennia