Особливості профілактики інфекційних захворювань в умовах фермерського господарства «Сокіл» - Зажарський, Володимир Володимирович; Zazharskiy, Vladymyr; Zazharskiy, Volodymyr; Zazharskyi, Vladymyr; Zazharskyi, Volodymyr; Zazharskiy, V.; Zazharskyi, V.; Zazharskiy, Volodymyr V.; Zazharskiy, V. V.; Zazharskyi, V. V.; Zazharsky, V. V.; Zazharsky, Volodymyr; et al. (Дніпровський ДАЕУ, 2022)
У роботі проаналізовано особливості профілактики інфекційних хвороб свиней у фермерському господарстві «Сокіл». Встановлено, що найбільшу небезпеку становить бешиха свиней, яка проявляється у тварин віком 2–6 місяців із клінічними ознаками лихоманки, висипів ромбоподібної форми та порушення дихання. Проведення комплексу ветеринарно-санітарних заходів, включаючи дезінфекцію, вакцинацію та ізоляцію хворих, забезпечило зниження летальності до 9,1 %. Визначено, що профілактична вакцинація є у 55 разів економічно вигіднішою, ніж лікування захворювання. U roboti proanalizovano osoblyvosti profilaktyky infektsiinykh khvorob svynei u fermerskomu hospodarstvi «Sokil». Vstanovleno, shcho naibilshu nebezpeku stanovyt beshykha svynei, yaka proiavliaietsia u tvaryn vikom 2–6 misiatsiv iz klinichnymy oznakamy lykhomanky, vysypiv rombopodibnoi formy ta porushennia dykhannia. Provedennia kompleksu veterynarno-sanitarnykh zakhodiv, vkliuchaiuchy dezinfektsiiu, vaktsynatsiiu ta izoliatsiiu khvorykh, zabezpechylo znyzhennia letalnosti do 9,1 %. Vyznacheno, shcho profilaktychna vaktsynatsiia ye u 55 raziv ekonomichno vyhidnishoiu, nizh likuvannia zakhvoriuvannia.
Osoblyvosti profilaktyky infektsiinykh zakhvoriuvan v umovakh fermerskoho hospodarstva «Sokil»
Зажарський Володимир Володимирович https://orcid.org/0000-0003-2674-2494 Білан Марина Володимирівна https://orcid.org/0000-0003-3178-201X
Keywords: вакцинація; vaktsynatsiia; профілактика; profilaktyka; інфекційні хвороби; infektsiini khvoroby; бешиха свиней; beshykha svynei