Продуктивність рослин соняшнику та їх реакція на попередники в умовах фермерського господарства «Колос» Камʼянського району Дніпропетровської області - Зарівняк, Ірини Русланівни; Zarivnyak, Irina (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2021)
Метою досліджень було встановити особливості формування продуктивного потенціалу рослин соняшнику та їх реакцію на попередники та в умовах Степу України. Встановлено, що попередники помітно впливали на показники як росту так і розвитку культури. Нижчу висоту рослини соняшнику мали після попередника кукурудза на зерно яка становила 161,2 см, що на менше 7,5 см або на 4,6 % в порівнянні з кращім попередником озима пшениця де висота рослин становила 168,7 см. Кількість листків однієї рослини після кукурудзи на зерно становила 17,5 шт., площа листя однієї рослини – 0,51 см2 . Після попередника пшениця озима відповідно − 19,3 шт. та ‒ 0,63 см2, що на 0,12 см2 більше в порівнянні з гіршим попередником. Metoyu doslidzhenʹ bulo vstanovyty osoblyvosti formuvannya produktyvnoho potentsialu roslyn sonyashnyku ta yikh reaktsiyu na poperednyky ta v umovakh Stepu Ukrayiny. Vstanovleno, shcho poperednyky pomitno vplyvaly na pokaznyky yak rostu tak i rozvytku kulʹtury. Nyzhchu vysotu roslyny sonyashnyku maly pislya poperednyka kukurudza na zerno yaka stanovyla 161,2 sm, shcho na menshe 7,5 sm abo na 4,6 % v porivnyanni z krashchim poperednykom ozyma pshenytsya de vysota roslyn stanovyla 168,7 sm. Kilʹkistʹ lystkiv odniyeyi roslyny pislya kukurudzy na zerno stanovyla 17,5 sht., ploshcha lystya odniyeyi roslyny – 0,51 sm2 . Pislya poperednyka pshenytsya ozyma vidpovidno − 19,3 sht. ta ‒ 0,63 sm2, shcho na 0,12 sm2 bilʹshe v porivnyanni z hirshym poperednykom.
Produktyvnistʹ roslyn sonyashnyku ta yikh reaktsiya na poperednyky v umovakh fermersʹkoho hospodarstva «Kolos» Kamʼyansʹkoho rayonu Dnipropetrovsʹkoyi oblasti
Keywords: соняшник; sunflower; попередники; precursors; реакція рослин; plant reaction; урожайність; yield; економічна ефективність; economic efficiency