Удосконалення системи виробничого менеджменту аграрного підприємства - Шміляк, Анастасія Вікторівна; Shmiliak, Anastasiia (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
Метою кваліфікаційної роботи є розробка обґрунтованих рекомендацій щодо вдосконалення системи виробничого менеджменту СТОВ «Вікторія» з урахуванням викликів, спричинених воєнним станом, для підвищення ефективності виробничої діяльності та стійкості підприємства в умовах невизначеності. Предметом дослідження є методи, підходи та механізми вдосконалення виробничого менеджменту аграрного підприємства в умовах воєнного стану. Об'єктом дослідження є процес виробничого менеджменту сільськогосподарського підприємства СТОВ «Вікторія». Основні завдання, які були поставлені та виконані в роботі: - проаналізувати теоретичні основи розвитку виробничого менеджменту; - оцінити основні ризики та виклики, що впливають на ефективність виробничої діяльності СТОВ «Вікторія» в умовах нестабільності; - дослідити структуру та особливості організації виробничого процесу на підприємстві, виявити його слабкі та сильні сторони; - проаналізувати ефективність використання ресурсів (матеріальних, фінансових, трудових) у виробничій діяльності СТОВ «Вікторія»; - визначити можливості впровадження сучасних методів управління виробництвом, зокрема інформаційних технологій та автоматизації процесів; - обґрунтувати необхідність оптимізації логістики постачання та збуту продукції з урахуванням змінених умов ринку та воєнних обмежень СТОВ «Вікторія»; - розрахувати економічну ефективність запропонованих заходів з удосконалення виробничого менеджменту для підприємства; - розробити рекомендації щодо підвищення адаптивності виробничих процесів в умовах невизначеності та високих ризиків СТОВ «Вікторія»; - сформувати комплекс заходів щодо підвищення конкурентоспроможності СТОВ «Вікторія» та забезпечення його сталого розвитку в післявоєнний період. Metoiu kvalifikatsiinoi roboty ye rozrobka obgruntovanykh rekomendatsii shchodo vdoskonalennia systemy vyrobnychoho menedzhmentu STOV «Viktoriia» z urakhuvanniam vyklykiv, sprychynenykh voiennym stanom, dlia pidvyshchennia efektyvnosti vyrobnychoi diialnosti ta stiikosti pidpryiemstva v umovakh nevyznachenosti. Predmetom doslidzhennia ye metody, pidkhody ta mekhanizmy vdoskonalennia vyrobnychoho menedzhmentu ahrarnoho pidpryiemstva v umovakh voiennoho stanu. Obiektom doslidzhennia ye protses vyrobnychoho menedzhmentu silskohospodarskoho pidpryiemstva STOV «Viktoriia». Osnovni zavdannia, yaki buly postavleni ta vykonani v roboti: - proanalizuvaty teoretychni osnovy rozvytku vyrobnychoho menedzhmentu; - otsinyty osnovni ryzyky ta vyklyky, shcho vplyvaiut na efektyvnist vyrobnychoi diialnosti STOV «Viktoriia» v umovakh nestabilnosti; - doslidyty strukturu ta osoblyvosti orhanizatsii vyrobnychoho protsesu na pidpryiemstvi, vyiavyty yoho slabki ta sylni storony; - proanalizuvaty efektyvnist vykorystannia resursiv (materialnykh, finansovykh, trudovykh) u vyrobnychii diialnosti STOV «Viktoriia»; - vyznachyty mozhlyvosti vprovadzhennia suchasnykh metodiv upravlinnia vyrobnytstvom, zokrema informatsiinykh tekhnolohii ta avtomatyzatsii protsesiv; - obgruntuvaty neobkhidnist optymizatsii lohistyky postachannia ta zbutu produktsii z urakhuvanniam zminenykh umov rynku ta voiennykh obmezhen STOV «Viktoriia»; - rozrakhuvaty ekonomichnu efektyvnist zaproponovanykh zakhodiv z udoskonalennia vyrobnychoho menedzhmentu dlia pidpryiemstva; - rozrobyty rekomendatsii shchodo pidvyshchennia adaptyvnosti vyrobnychykh protsesiv v umovakh nevyznachenosti ta vysokykh ryzykiv STOV «Viktoriia»; - sformuvaty kompleks zakhodiv shchodo pidvyshchennia konkurentospromozhnosti STOV «Viktoriia» ta zabezpechennia yoho staloho rozvytku v pisliavoiennyi period.
Udoskonalennia systemy vyrobnychoho menedzhmentu ahrarnoho pidpryiemstva
Keywords: аграрне підприємство; ahrarne pidpryiemstvo; система виробничого менеджменту; systema vyrobnychoho menedzhmentu; удосконалення; udoskonalennia