Управління запасами на сервісних підприємствах - Субочев, Олександр Іванович; Subochev, Oleksandr; Горун, Антон Вікторович; Gorun, Anton (Харківський національний аграрний університет ім. В.В. Докучаєва, 2018)
Для сервісного підприємства завдання прогнозування запасів полягає в аналізі динаміки товарообігу, визначення оптимальних розмірів запасів, прогнозування товарообігу і витрат обігу. Залежно від обсягу та періодичності існують типи замовлень: Vehicle on the road, Emergency order Stock order, AVIA, Firm order. Залежно від величини параметра MAD (витрата запасної частини за 6 останніх місяців) в системі автоматично змінюються значення параметрів: STD - кількість запасних частин, яке постійно повинно знаходитися на складі; WAR. - небезпечне кількість, нижче якого виникає ризик виникнення дефіциту. For a service enterprise, the task of forecasting stocks is to analyze the dynamics of trade, determine the optimal size of stocks, forecasting turnover and turnover costs. Depending on the volume and periodicity, there are types of orders: Vehicle on the road, Emergency, AVIA, Firm order. Depending on the value of the parameter MAD (spare part consumption in the last 6 months), the parameter values are automatically changed in the system: STD - the number of spare parts, which must be constantly in stock; WAR - a dangerous quantity below which there is a risk of deficiency.
Inventory management at service enterprises
Keywords: сервісне підприємство; Service company; прогнозування запасів; inventory forecasting; типи замовлень; types of orders