Сучасні системи удобрення та підвищення родючості чорноземів Степу України - Цилюрик, Олександр Іванович; Tsyliuryk, Oleksandr; Іжболдін, Олександр Олександрович; Izboldin, Oleksandr (Дніпровський ДАЕУ, 2021)
Для суттєвого зростання врожайності польових культур та підвищення родючості ґрунтів Степу України в першу чергу використовувати у вигляді органічного добрива пожнивні рослинні рештки польових культур з відповідною компенсацією азоту для життєдіяльності мікрофлори, а за наявності – й напівперепрілий чи рідкий гній. Гранульовані і рідкі мінеральні добрива, КАС вносити локально за допомогою стернових сівалок прямої сівби, зернотукових сівалок, культиваторів-рослинопідживлювачів, а також відповідних ґрунтообробних агрегатів, що забезпечує безпосередній контакт кореневої системи польових культур з елементами живлення. Для обробки насіння й позакореневого підживлення вегетуючих рослин ширше використовувати мікродобрива. Dlia suttievoho zrostannia vrozhainosti polovykh kultur ta pidvyshchennia rodiuchosti gruntiv Stepu Ukrainy v pershu cherhu vykorystovuvaty u vyhliadi orhanichnoho dobryva pozhnyvni roslynni reshtky polovykh kultur z vidpovidnoiu kompensatsiieiu azotu dlia zhyttiediialnosti mikroflory, a za naiavnosti – y napivpereprilyi chy ridkyi hnii. Hranulovani i ridki mineralni dobryva, KAS vnosyty lokalno za dopomohoiu sternovykh sivalok priamoi sivby, zernotukovykh sivalok, kultyvatoriv-roslynopidzhyvliuvachiv, a takozh vidpovidnykh gruntoobrobnykh ahrehativ, shcho zabezpechuie bezposerednii kontakt korenevoi systemy polovykh kultur z elementamy zhyvlennia. Dlia obrobky nasinnia y pozakorenevoho pidzhyvlennia vehetuiuchykh roslyn shyrshe vykorystovuvaty mikrodobryva.
Suchasni systemy udobrennia ta pidvyshchennia rodiuchosti chornozemiv Stepu Ukrainy
Keywords: добрива; dobryva; системи удобрення; systemy udobrennia; підвищення родючості чорноземів; pidvyshchennia rodiuchosti chornozemiv; врожайність польових культур; vrozhainist polovykh kultur