Фітомаса компонентів крони робінієвих деревостаніву Північному Степу України - Ситник, Світлана Анатоліївна; Sytnyk, Svitlana (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2019)
Основними чинниками, які впливають на формування фітомаси лісових насаджень, є генетика і походження дерев-ного виду, умови природного ареалу, спосіб створення насадження, лісорослинні та погодно-кліматичні умови, в яких функціо-нує деревостан та біометричні характеристики деревостану. Мета дослідження полягала в розробленні нормативів оцінювання компонентів надземної фітомаси структурних компонентів крони робінієвих деревостанів в умовах Північного Степу України.У представленій роботі використана класична лісотаксаційна методика збору та обробки матеріалу. Для статистичного оброблен-ня вихідних даних використано кореляційний аналіз та встановлено регресійні залежності компонентів фітомаси крони наса-джень робінії несправжньоакації від таксаційних та лісівничих показників деревостану. The main factors influencing the formation of phytomass of forest plantations are the genetics and origin of the tree species, the conditions of natural habitat, the way of planting, the forest vegetation, weather and climatic conditions of treestanding and the biometric characteristics. The purpose of the study was to develop the norms for assessing the components of the above-ground phytomass of the structural components of the crown of robinite treestands in the Northern Steppe of Ukraine. The classical forest-tactical method of material collecting and processing is used in the research. Correlation analysis was used for the statistical processing of data and the regression dependence of the phytosanitary components of the crown plantings of the unrealized plantings from the taxonomic and forestry indices of the treestand was established.
Phytomass of the Crown Componentof Robinite Forests in the Northern Steppe of Ukraine
Keywords: математичне моделювання; mathematical modeling; нормативи фітомаси; norms of phytomass; таксаційні показники деревостану; tax indicators of the forest stand; Robinia pseudoacacia L.; Robinia pseudoacacia L