Урожайність пшениці озимої залежно від норми висіву в умовах фермерського господарства «Аграрник» Бердянського району Запорізької області - Кравцов, Андрій Олександрович; Kravtsov, Andriy (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2020)
Встановлено, що в умовах ФГ «Аграрник» сорти, що вивчали в досліді, мали різну щільність продуктивного стеблостою впродовж вегетації, на що безпосередньо впливали їх біологічні особливості та погодні умови року. Найбільша врожайність сорту Литанівка - 4,25 т/га була сформована за норми висіву 5,0 млн/га з кількістю продуктивних стебел 487 шт. /м². А сорту Акратос – 4,64 т/га за норми 3,0 млн/га з кількістю продуктивних стебел 494 шт. /м², що забезпечило збільшення умовно чистого прибутку на 7316,5 грн. порівняно до варіанту за сівби нормою 5,0 млн/га. Vstanovleno, shcho v umovakh FH «Ahrarnyk» sorty, shcho vyvchaly v doslidi, maly riznu shchilʹnistʹ produktyvnoho steblostoyu vprodovzh vehetatsiyi, na shcho bezposerednʹo vplyvaly yikh biolohichni osoblyvosti ta pohodni umovy roku. Naybilʹsha vrozhaynistʹ sortu Lytanivka - 4,25 t/ha bula sformovana za normy vysivu 5,0 mln/ha z kilʹkistyu produktyvnykh stebel 487 sht. /m². A sortu Akratos – 4,64 t/ha za normy 3,0 mln/ha z kilʹkistyu produktyvnykh stebel 494 sht. /m², shcho zabezpechylo zbilʹshennya umovno chystoho prybutku na 7316,5 hrn. porivnyano do variantu za sivby normoyu 5,0 mln/ha.
Urozhaynistʹ pshenytsi ozymoyi zalezhno vid normy vysivu v umovakh fermersʹkoho hospodarstva «Ahrarnyk» Berdyansʹkoho rayonu Zaporizʹkoyi oblasti
Keywords: пшениця озима; winter wheat; норма висіву; sowing rate; сорт; variety; урожайність; yield