Баланс мікроелементів у ґрунтах як потенціал продуктивності сільськогосподарських культур - Чорна, В. І.; Chorna, V. I.; Ворошилова, Н. В.; Voroshylova, N. V.; Ткачук, А. В.; Tkachuk, A. V. (Середняк Т. К., 2020)
Відкрите добування корисних копалин призводить до істотного погіршення екологічної ситуації. Техногенне руйнування ґрунтового покриву зменшує площі орних земель. Техногенні едафотопи, які сформовані в процесі рекультивації, значно відрізняються від зональних грунтів рівнем родючості (трофності), фізичними, фізико-хімічними, агрохімічними і іншими екологічно важливими показниками. Vidkryte dobuvannia korysnykh kopalyn pryzvodyt do istotnoho pohirshennia ekolohichnoi sytuatsii. Tekhnohenne ruinuvannia gruntovoho pokryvu zmenshuie ploshchi ornykh zemel. Tekhnohenni edafotopy, yaki sformovani v protsesi rekultyvatsii, znachno vidrizniaiutsia vid zonalnykh hruntiv rivnem rodiuchosti (trofnosti), fizychnymy, fizyko-khimichnymy, ahrokhimichnymy i inshymy ekolohichno vazhlyvymy pokaznykamy.
Balans mikroelementiv u gruntakh yak potentsial produktyvnosti silskohospodarskykh kultur
Keywords: баланс мікроелементів; balans mikroelementiv; ґрунти; grunty; потенціал продуктивності; potentsial produktyvnosti; сільськогосподарські культури; silskohospodarski kultury