Обліково-аналітичне забезпечення системи показників і оцінки якості функціонування механізму фінансово-економічної безпеки на підприємстві - Губарик, Ольга Миколаївна; Gubarik, Olga; Мотковський, Олександр; Motkovskiy, Oleksandr (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2022)
У статті розглянуто систему механізму, який формується в рамках підприємства, відповідно регламентуючи методичні підходи до розробки управлінських рішень в області забезпечення його фінансової безпеки. В основі формування цього механізму лежить фінансова філософія підприємства. Система методів управління фінансовою безпекою підприємства. Це набір методів і прийомів, за допомогою яких обґрунтовуються і контролюються конкретні управлінські рішення в різних сферах фінансової безпеки підприємства: метод техніко-економічних розрахунків; балансовий метод; економічні та статистичні методи; економіко-математичні методи; експертні методи; методи дисконтування вартості тощо. Ефективний механізм управління фінансовою безпекою підприємства дозволяє повністю реалізувати стоять перед ним цілі і завдання, сприяє ефективному захисту його фінансових інтересів від загроз внутрішнього і зовнішнього характеру. В основі механізму управління фінансовою безпекою підприємства лежать системи і методи його планування. Всі системи планування фінансової безпеки підприємства взаємопов'язані і реалізуються в певному порядку. На початковому етапі цього процесу здійснюється довгострокове планування фінансової безпеки, яке покликане реалізувати стратегічні цілі фінансового розвитку підприємства, а також визначити завдання і параметри поточного планування. У свою чергу, поточне планування фінансової безпеки, формування планових показників по забезпеченню захисту фінансових інтересів підприємства в рамках наступного року, становить основу для розробки і доведення до виконавців оперативних планів бюджетів в усіх напрямках. питання фінансової безпеки. The article examines the mechanism system that is formed within the enterprise, accordingly regulating methodical approaches to the development of management decisions in the area of ensuring its financial security. The formation of this mechanism is based on the company's financial philosophy. A system of methods of managing the financial security of the enterprise. This is a set of methods and techniques, with the help of which specific management decisions are substantiated and controlled in various areas of the company's financial security: the method of technical and economic calculations; balance method; economic and statistical methods; economic and mathematical methods; expert methods; cost discounting methods, etc. An effective mechanism for managing the company's financial security allows the company to fully realize its goals and objectives, and contributes to the effective protection of its financial interests from internal and external threats. Systems and methods of its planning are the basis of the mechanism of managing the financial security of the enterprise. All systems of planning financial security of the enterprise are interconnected and implemented in a certain order. At the initial stage of this process, long-term planning of financial security is carried out, which is designed to realize the strategic goals of the financial development of the enterprise, as well as to determine the tasks and parameters of current planning. In turn, the current planning of financial security, the formation of planned indicators to ensure the protection of the company's financial interests within the framework of the next year, forms the basis for the development and delivery to the executors of operational budget plans in all directions. the issue of financial security.
Accounting and analytical provision of the system of indicators and evaluation of the quality of the functioning of the mechanism of financial and economic security at the enterprise
Keywords: облік; accounting; аналіз; analysis; система показників; system of fortune tellers; оцінка; assessment; механізм; mechanism; фінансово-економічна безпека; financial and economic security