Керування властивостями безглинистих шлікерів в системі «скло–добавка–вода» - Дубов, Тарас Миколайович; Dubov, Taras (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2022)
Система – «техногенні відходи – скло–вода» утворює коагуляційні структури у вигляді просторових сіток різної міцності, механічні властивості (міцність, пружність, еластичність, в'язкість, тиксотропія) яких, пояснюються тим, що частинки твердої фази по ділянках контактів розділені залишковими тонкими плівками середовища. Вони визначають міцність коагуляційних структур за рахунок дії ван-дер-ваальсових сил молекулярного тяжіння. Встановлено, що прошарки водних розчинів в місцях зчеплення елементоутворюючих агрегатів виконують роль мастильних агрегатів із забезпеченням необхідної пластини та повзучості шлікера при малих напругах зсуву Мета: шляхом зміни сольватаційної взаємодії молекул води з силікатним склом добавками електролітів, поверхнево-активних речовин та захисних колоїдів різного роду досягнуто регулювання механічних (деформаційних) властивостей шлікеру. Висновки. Аналітичний аналіз дозволив синтезувати склад шлікеру з оптимальними властивостями. Після сушіння та випалу сформувалося склоподібне захисне покриття на виробах із сталевого субстрату (сталь 08 кп) із задовільними механо-фізико-хімічними показниками. При цьому захисне покриття представлене склом, де найбільш оптимальними структурами є кремнійкисневохлоридні комплекси. The harshest conditions of concrete operation in areas of variable water levels, so its performance should be the highest. For The system - "technogenic waste - glass-water" forms coagulation structures in the form of spatial grids of different strength, mechanical properties (strength, elasticity, resilience, viscosity, thixotropy) which are explained the fact that the particles of the solid phase at the sites of contact are separated by residual thin films of the medium. They determine the strength of coagulation structures due to the action of van der Waals molecular gravity. It is established that the layers of aqueous solutions in the places of adhesion element-forming units perform the role of lubricating units with providing the required plate and creep of the slip at low stresses shift Objective: by change solvation interaction of water molecules with silicate glass additives electrolytes, surfactants and protective colloids of various kinds the regulation of mechanical (deformation) properties of the slip is achieved. Conclusions. Analytical analysis allowed to synthesize the composition of the slip from optimal properties. After drying and firing, a glass-like protective coating was formed on steel substrate products (steel 08 kp) with satisfactory mechanical-physico-chemical parameters. At the same time protective the coating is represented by glass, where the most optimal structures are silicon-oxygen complexes.
Control of properties of clay-free slippers in the system "glass-additive-water"
Keywords: техногенні відходи; man-made waste; захисні колоїди; protective colloids; міцність; strength; пружність; elasticity; еластичність; resilience; в'язкість; viscosity; тиксотропія; thixotropy