Регулятори росту та мікродобрива в посівах пшениці озимої північного степу України - Цилюрик, Олександр Іванович; Tsyliuryk, Oleksandr; Міщенко, Микола Григорович; Mishchenko, Mykola (ДУ Інститут зернових культур НААН, 2024)
Пшениця озима (Triticum aestivum L.) займає провідне місце серед зернових культур Північного Степу України. В умовах кліматичних змін, скорочення використання мінеральних та органічних добрив, зростання вартості агрохімікатів та переходу на ресурсозберігаючі технології актуальним є пошук ефективних рішень для підвищення продуктивності цієї культури. Одним із перспективних напрямів є застосування регуляторів росту та мікродобрив, що сприяє покращенню розвитку рослин, підвищенню врожайності та якості зерна, одночасно мінімізуючи негативний вплив на навколишнє середовище [1–8]. Оцінка ефективності різних регуляторів росту та мікродобрив щодо продуктивності та якісних характеристик зерна озимої пшениці в умовах Північного Степу України, а також розробка рекомендацій щодо оптимального їх використання. Winter wheat (Triticum aestivum L.) holds a leading position among cereal crops in the Northern Steppe of Ukraine. Under conditions of climate change, reduced use of mineral and organic fertilizers, rising agrochemical costs, and the shift toward resource-saving technologies, the search for effective solutions to enhance the productivity of this crop has become increasingly relevant. One promising approach is the application of growth regulators and micro-fertilizers, 148 which promote improved plant development, increased yield and grain quality, while simultaneously minimizing negative environmental impacts. All the applied products contribute to an increase in winter wheat yield; the greatest boost—approximately 19.4% or 0.7 t/ha—is observed when using Expert Grow, Kalma, Amino Xerion, and Vimpel 2 + Oracle Zinc, which achieved a maximum yield of 4.3 t/ha under abnormally dry conditions.
Rehuliatory rostu ta mikrodobryva v posivakh pshenytsi ozymoi pivnichnoho stepu Ukrainy
Keywords: пшениця озима; Winter wheat; регулятори росту; growth regulators; мікродобрива; micro-fertilizers; якість зерна; grain quality; урожайність; yield; продуктивність; productivity