Стратегічне планування в публіч-них установах та організаціях - Лебеденко, Олеся Василівна; Lebedenko, Olesya (ГО «Громадська наукова організація «Фундація публічно-правових ініціатив», 2024)
У статті досліджено сутність стратегічного планування. Запропоноване власне тлумачення поняття «стратегічне планування» як процесу, який визначає напрямок та загальну стратегію розвитку організації з урахуванням її мети, місії та цілей на довгострокову перспективу. Розглянуто ключові етапи стратегічного планування: аналіз зовнішнього середовища; визначення місії та цілей; аналіз внутрішнього потенціалу; вибір стратегій. Встановлено, що особливості стратегічного планування в публічних установах та організаціях пов’язані з особливостями стратегічного планування в системі публічного управління та адміністрування, які стосуються наступних аспектів: громадський інтерес; довгостроковість; врахування внутрішнього та зовнішнього середовища; участь громадськості; контроль та оцінка; гнучкість і адаптація. Зауважено, що врахування згаданих особливостей допомагає забезпечити ефективне стратегічне планування в системі публічного управління та адміністрування. Наведено переваги стратегічного планування: фокус на результати; керована зміна; координація та співпраця. Виявлено проблеми стратегічного планування в публічних установах та організаціях в сучасних умовах України: несприятливе економічне середовище; нестабільність та непередбачуваність; зсув пріоритетів; втрата ресурсів; бюрократичність та недостатня координація; відсутність моніторингу та оцінки; вплив корупції. Запропоновано напрями вдосконалення стратегічного планування в публічних установах та організаціях: залучення зацікавлених сторін; моніторинг та оцінка; забезпечення комунікації та включення до процесу планування персоналу; залучення професіоналів. Відзначено, що вагомий вплив на розвиток стратегічного планування в публічних установах та організаціях може виявити держава шляхом використання наступних важелів: розробка методологій та стандартів; навчання та розвиток кадрів; фінансова підтримка; стимулювання інновацій The article examines the essence of strategic planning. The proposed own interpretation of the concept of "strategic planning" as a process that determines the direction and general strategy of the organization's development, taking into account its purpose, mission and long-term goals. The key stages of strategic planning are considered: analysis of the external environment; defining the mission and goals; analysis of internal potential; choice of strategies. It was established that the features of strategic planning in public institutions and organizations are related to the features of strategic planning in the system of public management and administration, which relate to the following aspects: public interest; long term; taking into account the internal and external environment; public participation; control and evaluation; flexibility and adaptation. It is noted that taking into account the mentioned features helps ensure effective strategic planning in the system of public management and administration. Advantages of strategic planning are given: focus on results; managed change; coordination and cooperation. The problems of strategic planning in public institutions and organizations in the modern conditions of Ukraine were identified: unfavorable economic environment; instability and unpredictability; shift of priorities; loss of resources; bureaucracy and lack of coordination; lack of monitoring and evaluation; influence of corruption. Directions for improving strategic planning in public institutions and organizations are proposed: involvement of interested parties; monitoring and evaluation; ensuring communication and inclusion in the personnel planning process; involvement of professionals. It was noted that the state can have a significant impact on the development of strategic planning in public institutions and organizations by using the following levers: development of methodologies and standards; personnel training and development; financial support; stimulating innovation.
Strategic planning in public institu-tions and organizations
Keywords: стратегічне планування; strategic planning; публічні установи та організації; public institutions and organizations; стратегія; strategy; публічне управління та адміністрування; public management and administration