Обґрунтування конструктивно-технологічних параметрів перистальтичного насоса-дозатора для протруювача зерна - Чечеринда, Олександр Миколайович; Checherynda, Oleksandr Mykolaiovych (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
У першому розділі проаналізовано сучасні способи протруювання зерна, оглянуто технічні засоби для обробки насіння та проведено огляд насосів-дозаторів рідини, виділено переваги перистальтичних насосів для сучасних протруювачів. Другий розділ присвячено теоретичним дослідженням роботи перистальтичного насоса-дозатора. Розроблено аналітичну модель, обґрунтовано методику чисельного моделювання та наведено результати моделювання, що відображають вплив частоти обертання, діаметра трубки та зазору між роликом і корпусом на продуктивність та енергоспоживання насоса. У третьому розділі описано методику експериментальних досліджень, включно з розробкою експериментального зразка насоса та плануванням дослідів за трирівневим планом Бокса–Бенкіна. Четвертий розділ містить результати чисельного моделювання та експериментів, оцінку впливу факторів на продуктивність і потужність, а також проведену оптимізацію роботи насоса для досягнення заданої продуктивності при мінімальних енергетичних витратах. П’ятий розділ присвячено питанням охорони праці та безпеки при роботі з перистальтичним насосом-дозатором. У шостому розділі проведено економічну оцінку ефективності нового насоса у порівнянні з базовим, визначено економічний ефект та строк окупності. U pershomu rozdili proanalizovano suchasni sposoby protruiuvannia zerna, ohlianuto tekhnichni zasoby dlia obrobky nasinnia ta provedeno ohliad nasosiv-dozatoriv ridyny, vydileno perevahy perystaltychnykh nasosiv dlia suchasnykh protruiuvachiv. Druhyi rozdil prysviacheno teoretychnym doslidzhenniam roboty perystaltychnoho nasosa-dozatora. Rozrobleno analitychnu model, obgruntovano metodyku chyselnoho modeliuvannia ta navedeno rezultaty modeliuvannia, shcho vidobrazhaiut vplyv chastoty obertannia, diametra trubky ta zazoru mizh rolykom i korpusom na produktyvnist ta enerhospozhyvannia nasosa. U tretomu rozdili opysano metodyku eksperymentalnykh doslidzhen, vkliuchno z rozrobkoiu eksperymentalnoho zrazka nasosa ta planuvanniam doslidiv za tryrivnevym planom Boksa–Benkina. Chetvertyi rozdil mistyt rezultaty chyselnoho modeliuvannia ta eksperymentiv, otsinku vplyvu faktoriv na produktyvnist i potuzhnist, a takozh provedenu optymizatsiiu roboty nasosa dlia dosiahnennia zadanoi produktyvnosti pry minimalnykh enerhetychnykh vytratakh. Piatyi rozdil prysviacheno pytanniam okhorony pratsi ta bezpeky pry roboti z perystaltychnym nasosom-dozatorom. U shostomu rozdili provedeno ekonomichnu otsinku efektyvnosti novoho nasosa u porivnianni z bazovym, vyznacheno ekonomichnyi efekt ta strok okupnosti.
Obgruntuvannia konstruktyvno-tekhnolohichnykh parametriv perystaltychnoho nasosa-dozatora dlia protruiuvacha zerna
Keywords: перистальтичний насос-дозатор; perystaltychnyi nasos-dozator; протруювання зерна; protruiuvannia zerna; конструктивно-технологічні параметри; konstruktyvno-tekhnolohichni parametry; насоси-дозатори рідини; nasosy-dozatory ridyny; чисельне моделювання; chyselne modeliuvannia