Особливості формування продуктивності сучасних гібридів соняшнику у зоні нестійкого зволоження - Жила, Павло Анатолійович; Zhylа, Pavlo; Назаренко, Микола Миколайович; Nazarenko, Mykola (Інститут кліматично орієнтованого сільського господарства Національної академії аграрних наук України, 2025)
Вищу активність ферментних систем переважно демонструють гібриди селекції Лімагрейн, нестабільним був гібрид PIONER P64LP170, але значимість її недостатня для негативного впливу на онтогенез. Гібриди Lidea Oasis та Syngents Michigan переважали за врожайністю, що було обумовлено різними показниками вищою масою насіння з кошика та вищою масою 1000 насінин та за рахунок діаметра кошика у порівнянні з середніми іншими показниками. За якістю перевагу показав гібрид Singenta Lazuri, котрий незначно поступався кращим формам за врожайністю. The highest activity of enzyme systems is mainly demonstrated by hybrids of Limagrain selection, the PIONER P64LP170 hybrid was unstable, but its significance is insufficient for a negative impact on ontogenesis. The Lidea Oasis and Syngents Michigan hybrids prevailed in terms of yield, which was due to different indicators of higher seed weight per basket and higher weight of 1000 seeds and due to the diameter of the basket compared to the average other indicators. In terms of quality, the Singenta Lazuri hybrid showed superiority, which was slightly inferior to the best forms in terms of yield.
Peularities of the formation of modern sunflower hybrids productivity in the zone of unstable moisture
Keywords: соняшник; sunflower; гібрид; hybrid; врожайність; yield; агроекологічна оцінка; agroecological evaluation; якість насіння; seed quality