Ефективність вирощування тритикале озимого при застосуванні мікробних препаратів в умовах товариства з обмеженою відповідальністю «Агроцентр «Раївський» Синельниківського району Дніпропетровської області - Симоненко, Костянтин Едуардович; Symonenko, Kostiantyn Eduardovych (Дніпровський державний аграрно–економічний університет, 2024)
Тритикале поєднує численні переваги своїх предків - пшениці та жита, такі як великий потенціал урожайності як зерна, так і зеленої маси, високі адаптаційні здібності (стійкість до холоду та посухи, невимогливість до типів ґрунту, універсальний імунітет проти грибкових інфекцій), збільшений вміст білка та лізину у зерні, а також основних поживних речовин у зеленій масі. Площі посівів цієї нової зернової та кормової культури зростають завдяки кращій адаптивності порівняно з озимою пшеницею, високій та стабільній урожайності, а також широкому спектру застосування зерна у харчовій, технічній та кормовій промисловості. Trytykale poiednuie chyslenni perevahy svoikh predkiv - pshenytsi ta zhyta, taki yak velykyi potentsial urozhainosti yak zerna, tak i zelenoi masy, vysoki adaptatsiini zdibnosti (stiikist do kholodu ta posukhy, nevymohlyvist do typiv gruntu, universalnyi imunitet proty hrybkovykh infektsii), zbilshenyi vmist bilka ta lizynu u zerni, a takozh osnovnykh pozhyvnykh rechovyn u zelenii masi. Ploshchi posiviv tsiiei novoi zernovoi ta kormovoi kultury zrostaiut zavdiaky krashchii adaptyvnosti porivniano z ozymoiu pshenytseiu, vysokii ta stabilnii urozhainosti, a takozh shyrokomu spektru zastosuvannia zerna u kharchovii, tekhnichnii ta kormovii promyslovosti.
Efektyvnist vyroshchuvannia trytykale ozymoho pry zastosuvanni mikrobnykh preparativ v umovakh tovarystva z obmezhenoiu vidpovidalnistiu «Ahrotsentr «Raivskyi» Synelnykivskoho raionu Dnipropetrovskoi oblasti
Keywords: тритикале озиме; trytykale ozyme; сорт; sort; мікробні препарати; mikrobni preparaty; азотофіт; azotofit; поліміксобактерин; polimiksobakteryn