Обґрунтування технології виділення ядра для отримання гречаної крупи покращеної якості - Сідаш, Владислав Сергійович; Sidash, Vladyslav (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2024)
Метою роботи є пошук технологічного прийому, що дозволяє виробляти гречану крупу ядрицю поліпшеної якості (з пониженим вмістом домішок). Технологічний процес вироблення гречаної крупи в даний час не відрізняється поки що високим ступенем вдосконалення. В результаті аналізу літературних даних і досліджень ефективності виділення ядра на діючих передових підприємствах встановлено, що операція контролю ядриці є в даний час найменш ефективною по відношенню з іншими технологічними операціями, пов’язаними з очищенням зерна і ядра гречки від домішок.Metoiu roboty ye poshuk tekhnolohichnoho pryiomu, shcho dozvoliaie vyrobliaty hrechanu krupu yadrytsiu polipshenoi yakosti (z ponyzhenym vmistom domishok). Tekhnolohichnyi protses vyroblennia hrechanoi krupy v danyi chas ne vidrizniaietsia poky shcho vysokym stupenem vdoskonalennia. V rezultati analizu literaturnykh danykh i doslidzhen efektyvnosti vydilennia yadra na diiuchykh peredovykh pidpryiemstvakh vstanovleno, shcho operatsiia kontroliu yadrytsi ye v danyi chas naimensh efektyvnoiu po vidnoshenniu z inshymy tekhnolohichnymy operatsiiamy, poviazanymy z ochyshchenniam zerna i yadra hrechky vid domishok.
Obgruntuvannia tekhnolohii vydilennia yadra dlia otrymannia hrechanoi krupy pokrashchenoi yakosti
Keywords: гречка; hrechka; решето; resheto; ядриця; yadrytsia; смітна домішка; smitna domishka; крупа; krupa; робота; robota; сепарування; separuvannia; ефективність; efektyvnist; дослідження; doslidzhennia; випробування; vyprobuvannia