Обґрунтування конструкційно-технологічних параметрів аеродинамічного сепаратора зернової суміші - Гурін, Олександр Олександрович; Hurin, Oleksandr Oleksandrovych (Дніпровський ДАЕУ, 2023)
Метою кваліфікаційної роботи є підвищення ефективності технологічного процесу аеродинамічної сепарації зернової суміші шляхом обґрунтування конструктивно-технологічних параметрів відповідного обладнання. Об’єкт дослідження – процес сепарації зернової суміші. Предмет дослідження – встановлення закономірностей впливу сепарації зернової суміші на її показники якості. На основі отриманих теоретичних та експериментальних даних був розроблений адаптивний аеродинамічний сепаратор, з урахуванням оптимальних режимних параметрів (подача насіння і швидкість повітря), використовуючи програмне забезпечення, яке базується на розробленому алгоритмі. Цей сепаратор дозволяє проводити процес сепарації насіннєвих сумішей соняшнику з високою продуктивністю та високою якістю, відповідно до властивостей аеродинаміки. Metoiu kvalifikatsiinoi roboty ye pidvyshchennia efektyvnosti tekhnolohichnoho protsesu aerodynamichnoi separatsii zernovoi sumishi shliakhom obgruntuvannia konstruktyvno-tekhnolohichnykh parametriv vidpovidnoho obladnannia. Obiekt doslidzhennia – protses separatsii zernovoi sumishi. Predmet doslidzhennia – vstanovlennia zakonomirnostei vplyvu separatsii zernovoi sumishi na yii pokaznyky yakosti. Na osnovi otrymanykh teoretychnykh ta eksperymentalnykh danykh buv rozroblenyi adaptyvnyi aerodynamichnyi separator, z urakhuvanniam optymalnykh rezhymnykh parametriv (podacha nasinnia i shvydkist povitria), vykorystovuiuchy prohramne zabezpechennia, yake bazuietsia na rozroblenomu alhorytmi. Tsei separator dozvoliaie provodyty protses separatsii nasinnievykh sumishei soniashnyku z vysokoiu produktyvnistiu ta vysokoiu yakistiu, vidpovidno do vlastyvostei aerodynamiky.
Obgruntuvannia konstruktsiino-tekhnolohichnykh parametriv aerodynamichnoho separatora zernovoi sumishi
Keywords: обґрунтування; obgruntuvannia; зернова суміш; zernova sumish; насіння; nasinnia; сепарація; separatsiia; потік повітря; potik povitria; параметри; parametry; ефективність; efektyvnist; аеродинамічний сепаратор; aerodynamichnyi separator