Чинники та умови відтворення родючості грунтів в аграрних підприємствах - Лебеденко, Олеся Василівна; Lebedenko, O. (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, ТОВ `ДКС Центр`, 2015)
Розглянуто сутність простого та розширеного відтворення родючості грунтів. Досліджено сучасний стан використання земельних угідь в аграрних підприємствах України. Проаналізовано динаміку і структуру сільськогосподарських угідь, структуру посівних площ, динаміку внесення органічних і мінеральних добрив. Виявлено чинники, що негативно впливають на відтворення грунтової родючості: недосконалість менеджменту аграрних підприємств, порушення агротехнологічних норм, диспаритет цін на сільськогосподарську і промислову продукцію, поширення короткотривалої оренди земель. Визначено умови розширеного відтворення земельних угідь аграрними підприємствами. Обгрунтовано комплекс економічних, науково-технічних та організаційно-правових заходів з боку держави, необхідних для вирішення проблеми екологічно збалансованого агровиробництва, ефективного використання грунтів та підвищення їх родючості. Дано визначення продовольчої ефективності землекористування. The essence of simple and expanded reproduction of soil fertility. The modern state of the land in agricultural enterprises of Ukraine. The dynamics and structure of agricultural land, acreage structure and dynamics of organic and mineral fertilizers. The factors that affect the reproduction of soil fertility, imperfect management of agricultural enterprises, violations agrotechnological rules disparity in prices for agricultural and industrial products, distribution of short-term land lease. The conditions of expanded reproduction land agricultural enterprises. Grounded set of economic, scientific, technical, organizational and legal measures by the state needed to address environmentally sustainable agricultural production, efficient use of soil and increase fertility. The definition of food efficiency of land use.
Factors and conditions reproduction of soil fertility in the agricultural enterprises
Keywords: родючість грунтів; soil fertility; просте відтворення; simple reproduction; розширене відтворення; expanded reproduction; аграрні підприємства; farms; агроекологічний стан земельних угідь; Agroecological state land