Вплив мілкого обробітку грунту під ячмінь озимий в умовах товариства з обмеженою відповідальністю виробниче сільськогосподарське підприємство «Вена» Новомосковсьго району Дніпропетровської області - Гонтов, Сергій Володимирович; Hontov, Serhii (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2024)
Мета і завдання досліджень: вивчити особливості формування агрофізичного стану ґрунту, рівня забур'яненості посівів, урожайності озимого ячменю та його економічної ефективності під впливом різних способів поверхневого обробітку ґрунту. В умовах сучасної економіки, змінного клімату, появи технологій нульового обробітку ґрунту та no-till, збереження енергії, а також неоднозначного ставлення виробників до нульового обробітку ґрунту, виникає необхідність подальших досліджень, спрямованих на вдосконалення елементів технології вирощування ячменю озимого з урахуванням різних режимів зволоження, забур'яненості ґрунту та технологій обробітку ґрунту.Meta i zavdannia doslidzhen: vyvchyty osoblyvosti formuvannia ahrofizychnoho stanu gruntu, rivnia zaburianenosti posiviv, urozhainosti ozymoho yachmeniu ta yoho ekonomichnoi efektyvnosti pid vplyvom riznykh sposobiv poverkhnevoho obrobitku gruntu. V umovakh suchasnoi ekonomiky, zminnoho klimatu, poiavy tekhnolohii nulovoho obrobitku gruntu ta no-till, zberezhennia enerhii, a takozh neodnoznachnoho stavlennia vyrobnykiv do nulovoho obrobitku gruntu, vynykaie neobkhidnist podalshykh doslidzhen, spriamovanykh na vdoskonalennia elementiv tekhnolohii vyroshchuvannia yachmeniu ozymoho z urakhuvanniam riznykh rezhymiv zvolozhennia, zaburianenosti gruntu ta tekhnolohii obrobitku gruntu.
Vplyv milkoho obrobitku hruntu pid yachmin ozymyi v umovakh tovarystva z obmezhenoiu vidpovidalnistiu vyrobnyche silskohospodarske pidpryiemstvo «Vena» Novomoskovsho raionu Dnipropetrovskoi oblasti
Keywords: ячмінь озимий; yachmin ozymyi; no-till; no-till; обробіток ґрунту; obrobitok gruntu; забур'яненість; zaburianenist; економічна ефективність; ekonomichna efektyvnist; охорона праці; okhorona pratsi