Показники здоров’я дійного стада - Зажарська, Наталія Володимирівна; Zazharska, Natalia; Zazharska, Nataliia Volodymyrivna; Zazharska, N. V.; Бібен, Іван Андрійович; Biben, I.; Biben, I. A.; Biben, Ivan; Зажарська, Надія Миколаївна; Zazharska, Nadiia; Zazharska, N. M.; Zazharska, N.; et al. (Дніпровський ДАЕУ, 2023)
Молоко і молочні продукти користуються суттєвим попитом серед населення, займають значний сегмент у різноманітті їжі людини. Неможливо виробити високоякісний продукт з небезпечної сировини. Велика увага у сучасному світі приділяється якості і безпечності коров’ячого молока. Дослідження проводилися у молочно-виробничому комплексі «Єкатеринославський», місто Дніпро, Україна. Були проаналізовані дані господарства: частка нових випадків маститу у дійних корів щомісячно за 2021 і 2022 роки. В цілому, дійне стадо молочного комплексу «Кaтеринославський» благополучне щодо маститу, частка цього захворювання менше 4 %. Moloko i molochni produkty korystuiutsia suttievym popytom sered naselennia, zaimaiut znachnyi sehment u riznomanitti yizhi liudyny. Nemozhlyvo vyrobyty vysokoiakisnyi produkt z nebezpechnoi syrovyny. Velyka uvaha u suchasnomu sviti prydiliaietsia yakosti i bezpechnosti koroviachoho moloka. Doslidzhennia provodylysia u molochno-vyrobnychomu kompleksi «Iekaterynoslavskyi», misto Dnipro, Ukraina. Buly proanalizovani dani hospodarstva: chastka novykh vypadkiv mastytu u diinykh koriv shchomisiachno za 2021 i 2022 roky. V tsilomu, diine stado molochnoho kompleksu «Katerynoslavskyi» blahopoluchne shchodo mastytu, chastka tsoho zakhvoriuvannia menshe 4 %.
Pokaznyky zdorovia diinoho stada
Зажарська Наталія Володимирівна https://orcid.org/0009-0004-4425-7884 Бібен Іван Андрійович https://orcid.org/0000-0002-5580-5135 Зажарська Надія Миколаївна https://orcid.org/0000-0002-8328-6440
Keywords: мастит у дійних корів; mastyt u diinykh koriv; молоко і молочні продукти; moloko i molochni produkty; здоров’я дійного стада; zdorovia diinoho stada; якість і безпечність коров’ячого молока; yakist i bezpechnist koroviachoho moloka