Знахідки рідкісних рослин і тварин у східній частині об’єкта Смарагдової мережі “Samarskyi Lis – UA0000212” - Масюк, О. М.; Masiuk, О. М.; Новіцький, Роман Олександрович; Novitsky, R. A.; Novitsky, R. O.; Novitskiy, R. A.; Novitskiy, R. O.; Novickii, R. A.; Novitskij, R. A.; Novitskij, R. O.; Nowicki, R. A.; Novickij, R. A.; et al. (Дніпровський ДАЕУ, 2021)
Протягом 2020 року досліджено території та акваторії східної частини об’єкта Смарагдової мережі “Samarskyi Lis – UA0000212”. Мета досліджень полягала у виявленні рідкісних видів рослин і тварин. Зареєстровано рідкісні (раритетні) види рослинного та тваринного світу, які занесені до Європейського Червоного списку, Червоної книги України, додатків Бернської конвенції, регіональної Червоної книги. Перелік видів рослин, які підлягають особливій охороні, включає 42 види, у тому числі жовтозілля дніпровське Senecio borysthenicus (D&c.) Andrz., житняк пухнастоквітковий Agropyron dasyanthum Ledeb, фіалка Лавренка Viola lavrenkoana Klokov., цибуля савранська Allium savranicum Besser. Зазначено, що на території східної частини об’єкта досліджуваної мережі припускається наявність інших рідкісних видів рослин, які знаходяться під захистом Бернської конвенції (жировик Лезеля Liparis loeselii, сон великий Pulsatilla grandis, сон широколистий Pulsatilla patens), для моніторингу яких необхідні дослідження в різні фенологічні періоди року. У складі ентомофауни східної частини об’єкта Смарагдової мережі “Samarskyi Lis – UA0000212” знайдено 7 видів, занесених до Червоної книги України (2009): Lucanus cervus, Papilio machaon, Iphiclides podalirius, Zerуnthіa polyxena, Xylocopa valga, Scolіa maculata, Catocala sponsa, а також 2 види комах, які охороняються положеннями Бернської конвенції – Lucanus cervus, Lycaena dispar. У складі іхтіофауни східної частини об’єкта Смарагдової мережі, що досліджується, налічується 4 види, які занесені до Бернської конвенції: верховка звичайна Leucaspius delineatus, гірчак європейський Rhodeus amarus, щипавка звичайна Cobitis taenia, морська голка пухлощока чорноморська Syngnathus abaster. Аналіз наземних хребетних тварин виявив перебування 95 видів, що підлягають охороні. Відзначено 5 видів земноводних (три з них внесено до Міжнародного Червоного списку – тритон звичайний Lissotriton vulgaris, ракхавка Hyla arborea, ропуха звичайна Bufo bufo), а також 6 видів плазунів, серед яких один вид охороняється МСОП (черепаха болотна Emys orbicularis), два види внесені до Червоної Книги України (мідянка звичайна Coronella austriaca, гадюка степова Vipera renardi). На території, що досліджується, виявлено 74 види птахів. З них три (сиворакша Coracias garrulus), лелека чорний Ciconia nigra та канюк степовий Buteo rufinus) занесені до Червоної Книги України. На території східної частини об’єкта Смарагдової мережі “Samarskyi Lis – UA0000212” встановлено перебування 10 видів ссавців, з яких дев’ять видів охороняються положеннями Бернської конвенції, а два види (лилик пізній Eptesicus serotinus, вечірниця руда Nyctalus noctula) занесені до Червоної книги України. Планується провадження подальших моніторингових досліджень у східній частині об’єкта Смарагдової мережі “Samarskyi Lis – UA0000212”. In 2020, waters and territories of the eastern part of Emerald Network object “Samarskyi Lis – UA0000212” were studied by biology specialists. The main purpose of the research was to identify rare species of plants and animals. We found species of flora and fauna protected by European Red List, Red Data Book of Ukraine, Additions to the Bern Convention and Regional Red Data Book. The list of plant species subjected to special protection contains 42 species, including Allium savranicum, Agropyron dasyanthum, and Jurinea cyanoides. It is noted that in the eastern part of the Emerald Network object “Samarskyi Lis ‒ UA0000212” the presence of other rare plant species is assumed (Senecio borysthenicus (D&c.) Andrz., Agropyron dasyanthum Ledeb, Viola lavrenkoana Klokov., Allium savranicum Besser). This matter requires monitoring in various phenological periods of the year. Concerning entomofauna in the eastern part of the Emerald Network object “Samarskyi Lis – UA0000212” it was found 7 species listed in the Red Data Book of Ukraine (2009): Lucanus cervus, Papilio machaon, Iphiclides podalirius, Zerunthia polyxena, Xylocopa valla, Scolіa maculata, Catocala sponsa, as well as 2 species of insects protected by the provisions of the Bern Convention ‒ Lucanus cervus, Lycaena dispar. The ichthyofauna of the eastern part of the Emerald Network object “Samarskyi Lis ‒ UA0000212” includes 4 species that are listed in the Bern Convention: Leucaspius delineatus, Rhodeus amarus, Cobitis taenia, Sykhorn abotter. Analysis of terrestrial vertebrates revealed the presence of 95 species to be protected. There are 5 species of amphibians (three of them are included in the International Red List – Lissotriton vulgaris, Hyla arborea, Bufo bufo), as well as 6 species of reptiles, among which one is protected by IUCN (Emys orbicularis), two species listed in the Red Data Book of Ukraine (Coronella austriaca, Vipera renardi). 74 species of birds were found in the study area. Three of them (Coracias garrulus, Ciconia nigra and Buteo rufinus) are listed in the Red Data Book of Ukraine. In the eastern part of the Emerald Network object “Samarskyi Lis ‒ UA0000212” there are 10 species of mammals, of which nine are protected by the provisions of the Bern Convention, and two species (Eptesicus serotinus, Nyctalus noctula) are listed in the Red Data Book Of Ukraine. It is proposed to conduct further monitoring studies in the eastern part of the Emerald Network “Samarskyi Lis ‒ UA00002122”.
Findings of rare plants and animals in the eastern part of the object of the Emerald network “Samarskyi Lis – UA0000212”
Новіцький Роман Олександрович https://orcid.org/0000-0001-9373-5759
Keywords: охорона видів; protected species; моніторинг; monitoring; рідкісні рослин; rare plants; раритетні тварини; rare animals; Смарагдова мережа; Emerald Network Ukraine; Natura 2000 в Україні; Natura 2000 in Ukraine