Сучасні підходи з контролю пасалурозу кролів : традиційні та альтернативні методи - Дуда, Юлія Вікторівна; Duda, Yuliya; Duda, Y. V.; Duda, J. V.; Duda, Julia; Duda, Y.; Duda, J.; Duda, Yulia; Duda, Yu.; Duda, Yulia V.; Duda, Julia Viktorovna; Duda, Yu. V.; et al. (Поліський національний університет, 2026)
У роботі проаналізовано сучасні підходи до контролю пасалурозу кролів, спричиненого Passalurus ambiguus. Показано, що ефективна боротьба з інвазією потребує комплексного підходу, який поєднує раціональне застосування антигельмінтних препаратів із біологічним контролем, фітотерапією, імуномодуляцією та належними умовами утримання тварин. Впровадження інтегрованих програм контролю паразитів сприяє зниженню інвазійного навантаження, уповільненню розвитку резистентності та підвищенню ефективності профілактики й лікування пасалурозу. U roboti proanalizovano suchasni pidkhody do kontroliu pasalurozu kroliv, sprychynenoho Passalurus ambiguus. Pokazano, shcho efektyvna borotba z invaziieiu potrebuie kompleksnoho pidkhodu, yakyi poiednuie ratsionalne zastosuvannia antyhelmintnykh preparativ iz biolohichnym kontrolem, fitoterapiieiu, imunomoduliatsiieiu ta nalezhnymy umovamy utrymannia tvaryn. Vprovadzhennia intehrovanykh prohram kontroliu parazytiv spryiaie znyzhenniu invaziinoho navantazhennia, upovilnenniu rozvytku rezystentnosti ta pidvyshchenniu efektyvnosti profilaktyky y likuvannia pasalurozu.
Suchasni pidkhody z kontroliu pasalurozu kroliv : tradytsiini ta alternatyvni metody
Дуда Юлія Вікторівна https://orcid.org/0000-0003-0892-0402 Корейба Людмила Володимирівна https://orcid.org/0000-0002-8658-1779
Keywords: пасалуроз; pasaluroz; інтегрований контроль; intehrovanyi kontrol; кролі; kroli