Adaptive responses of farm animals to heat stress under modern livestock conditions - Dochkin, Dmytro Oleksiiovych; Дочкін, Дмитро Олексійович (ГО «Молодіжна наукова ліга» ; ТОВ «УКРЛОГОС Груп», 2026)
Heat stress is one of the major environmental factors limiting productivity and welfare in modern livestock production under changing climatic conditions. Elevated environmental temperatures induce complex adaptive responses in animals, including behavioural changes, metabolic adjustments and thermoregulatory mechanisms. Effective mitigation of heat stress effects requires an integrated approach combining microclimate control, modern monitoring technologies and optimized feeding strategies. Тепловий стрес є одним із ключових факторів, що обмежують продуктивність і добробут сільськогосподарських тварин у сучасних умовах кліматичних змін. Підвищення температури довкілля викликає комплекс адаптаційних реакцій, що включають зміни поведінки, метаболічних процесів і механізмів терморегуляції. Ефективне подолання негативних наслідків теплового стресу потребує інтегрованого підходу, який поєднує контроль мікроклімату, сучасні системи моніторингу та оптимізацію годівлі.
Адаптаційні реакції сільськогосподарських тварин на тепловий стрес в умовах сучасного тваринництва
Keywords: heat stress; тепловий стрес; farm animals; сільськогосподарські тварини; adaptation; адаптація; microclimate; мікроклімат; productivity; продуктивність; monitoring; моніторинг