Особливо цінні землі : теорія, методологія, практика - Волох, Петро Володимирович; Volokh, P. V.; Острініна, Олена Петрівна; Ostrinina, O. P.; Левченко, Г. П.; Levchenko, G. P. (Дніпровський ДАЕУ, 2021)
Загальна площа земель України становить 60,354 млн га. На ґрунтовій карті країни наведено тільки 40 основних таксономічних одиниць ґрунтового покриву, виділено поєднання та комплекси ґрунтів. Окремо визначено оглеєні едафотопи. З урахуванням елементарних зональних природних процесів, які формують певний профіль, тип міграції та акумуляції речовин у ньому, класифікаційний список ґрунтів України охоплює 23 зональних (біокліматичний клас) та 13 азональних (біолітогідрогенний клас) типів ґрунту. Ґрунтовий покрив України налічує приблизно 650 видів і 5000 різновидностей ґрунтів. Сучасне ґрунтознавство, землеробство, рослинництво, агрохімія і агросфера (глобальна екосистема) базуються на подальшому вивченні й раціональному використанні ґрунтового покриву в народному господарстві за основним цільовим його призначенням – землі сільськогосподарських угідь. При оцінюванні земельного фонду країни слід враховувати історичний та сучасний антропічний ґрунтогенез у зональних агроландшафтах. Розораність сільськогосподарських угідь України перевищує екологічно обґрунтовані норми та становить 78%. Підходи до вибору системи показників (кількість, агрохімічна якість, еталонний показник, забруднення тощо) для оцінювання якості ґрунтів в агроекосистемах (наприклад, показників, які включені до агрохімічного паспорта поля, земельної ділянки) повинні бути переглянуті й враховувати історичне культурне коригування природної трофності едафотопу та деградаційні прояви в агроландшафтах. Zahalna ploshcha zemel Ukrainy stanovyt 60,354 mln ha. Na gruntovii karti krainy navedeno tilky 40 osnovnykh taksonomichnykh odynyts gruntovoho pokryvu, vydileno poiednannia ta kompleksy gruntiv. Okremo vyznacheno ohleieni edafotopy. Z urakhuvanniam elementarnykh zonalnykh pryrodnykh protsesiv, yaki formuiut pevnyi profil, typ mihratsii ta akumuliatsii rechovyn u nomu, klasyfikatsiinyi spysok gruntiv Ukrainy okhopliuie 23 zonalnykh (bioklimatychnyi klas) ta 13 azonalnykh (biolitohidrohennyi klas) typiv gruntu. Gruntovyi pokryv Ukrainy nalichuie pryblyzno 650 vydiv i 5000 riznovydnostei gruntiv. Suchasne gruntoznavstvo, zemlerobstvo, roslynnytstvo, ahrokhimiia i ahrosfera (hlobalna ekosystema) bazuiutsia na podalshomu vyvchenni y ratsionalnomu vykorystanni gruntovoho pokryvu v narodnomu hospodarstvi za osnovnym tsilovym yoho pryznachenniam – zemli silskohospodarskykh uhid. Pry otsiniuvanni zemelnoho fondu krainy slid vrakhovuvaty istorychnyi ta suchasnyi antropichnyi gruntohenez u zonalnykh ahrolandshaftakh. Rozoranist silskohospodarskykh uhid Ukrainy perevyshchuie ekolohichno obgruntovani normy ta stanovyt 78%. Pidkhody do vyboru systemy pokaznykiv (kilkist, ahrokhimichna yakist, etalonnyi pokaznyk, zabrudnennia toshcho) dlia otsiniuvannia yakosti gruntiv v ahroekosystemakh (napryklad, pokaznykiv, yaki vkliucheni do ahrokhimichnoho pasporta polia, zemelnoi dilianky) povynni buty perehlianuti y vrakhovuvaty istorychne kulturne koryhuvannia pryrodnoi trofnosti edafotopu ta dehradatsiini proiavy v ahrolandshaftakh.
Osoblyvo tsinni zemli : teoriia, metodolohiia, praktyka
Keywords: агроландшафти; ahrolandshafty; ґрунтовий покрив; gruntovyi pokryv; грунти України; hrunty Ukrainy; ґрунтознавство; gruntoznavstvo