Патоморфологічні особливості оцінювання ефективності вакцинації проти мікоплазмозу свиней - Єсіна, Елеонора В’ячеславівна; Iesina, E. V.; Yesina, E. V.; Yesina, E.; Сентюрин, В. В.; Sentyurin, V. V.; Барсукова, Віта Володимирівна; Barsukova, V. V.; Чабаненко, Д. В.; Chabanenko, D. V.; Пазущан, Т. С.; Pazushchan, T. S. (Дніпропетровський ДАЕУ, 2015)
Виконано комплексну оцінку захворювань респіраторного тракту свиней і досліджено особливості патологоанатомічної картини мікоплазмозу свиней в господарстві. Проведено виробничий дослід з використанням вакцини “Хіоген”, запропонованої французькою фірмою “Сева Санте Анімаль”, проти мікоплазмозу свиней. Отримані дані підтверджують, що в провакцинованій групі тварин тривалість відгодівельного періоду була меншою на 10 діб, збереженість поголів’я вищою на 3,1 %, а середньодобові прирости живої маси підвищилися на 60 г. Вакцинація знизила патологічне ураження легень на 13 %, ущільнення апікальних часток – на 7 %, шрами та рубці були відсутні на відміну від контрольної групи. Vykonano kompleksnu otsinku zakhvoriuvan respiratornoho traktu svynei i doslidzheno osoblyvosti patolohoanatomichnoi kartyny mikoplazmozu svynei v hospodarstvi. Provedeno vyrobnychyi doslid z vykorystanniam vaktsyny “Khiohen”, zaproponovanoi frantsuzkoiu firmoiu “Seva Sante Animal”, proty mikoplazmozu svynei. Otrymani dani pidtverdzhuiut, shcho v provaktsynovanii hrupi tvaryn tryvalist vidhodivelnoho periodu bula menshoiu na 10 dib, zberezhenist poholivia vyshchoiu na 3,1 %, a serednodobovi pryrosty zhyvoi masy pidvyshchylysia na 60 h. Vaktsynatsiia znyzyla patolohichne urazhennia lehen na 13 %, ushchilnennia apikalnykh chastok – na 7 %, shramy ta rubtsi buly vidsutni na vidminu vid kontrolnoi hrupy.
Patomorfolohichni osoblyvosti otsiniuvannia efektyvnosti vaktsynatsii proty mikoplazmozu svynei
Єсіна Елеонора В’ячеславівна http://orcid.org/0000-0003-3867-4118 Барсукова Віта Володимирівна https://orcid.org/0000-0002-2084-6850
Keywords: післязабійне патоморфологічне оцінювання; pisliazabiine patomorfolohichne otsiniuvannia; мікоплазмоз; mikoplazmoz; ензоотична пневмонія; enzootychna pnevmoniia; вакцинація; vaktsynatsiia; свині; svyni; збереженість поголів’я; zberezhenist poholivia; прирости живої маси; pryrosty zhyvoi masy