Деякі патоморфологічні та етіологічні аспекти синдрому некрозів кінчиків вух свиней в умовах українських свиногосподарств - Єсіна, Елеонора В’ячеславівна; Yesina, E.; Сентюрін, В. В.; Sentyurin, V. V.; Пазущан, Т. С.; Pazushchan, T. S. (Дніпропетровський ДАЕУ, 2014)
Обговорюється патологогістологічна картина некрозів вух у свиней, що характеризується продуктивним запаленням дрібних судин і капілярів, спричинює коагуляційний некроз шкіри і оточуючих тканин. Склад запального інфільтрату вказує на аутоімунний характер захворювання. Лікуванню патологічного процесу сприятимуть нормалізація технологічних параметрів, зокрема забезпечення контролю рівня вологості, постійний моніторинг якості кормів тощо. Obhovoriuietsia patolohohistolohichna kartyna nekroziv vukh u svynei, shcho kharakteryzuietsia produktyvnym zapalenniam dribnykh sudyn i kapiliariv, sprychyniuie koahuliatsiinyi nekroz shkiry i otochuiuchykh tkanyn. Sklad zapalnoho infiltratu vkazuie na autoimunnyi kharakter zakhvoriuvannia. Likuvanniu patolohichnoho protsesu spryiatymut normalizatsiia tekhnolohichnykh parametriv, zokrema zabezpechennia kontroliu rivnia volohosti, postiinyi monitorynh yakosti kormiv toshcho.
Deiaki patomorfolohichni ta etiolohichni aspekty syndromu nekroziv kinchykiv vukh svynei v umovakh ukrainskykh svynohospodarstv
Єсіна Елеонора В’ячеславівна http://orcid.org/0000-0003-3867-4118
Keywords: стрептококова інфекція; streptokokova infektsiia; некроз кінчиків вух; nekroz kinchykiv vukh; свині; svyni; діагностика захворювань; diahnostyka zakhvoriuvan