Розрахунок вологості в різних шарах ґрунту під посівами кукурудзи за агрогідрометеорологічними даними - Доценко, Віктор Іванович; Dotsenko, Viktor; Ткачук, Тетяна Іванівна; Tkachuk, Tetyana (My University, 2019)
Сільськогосподарські культури протягом вегетаційного періоду використовують вологу з різних шарів ґрунту. Кореневмісний шар кукурудзи змінюється від 10 см у період сівби до 70–80 см у проміжок стиглості. Постає питання про визначення вологості ґрунту на кожен день вегетації за будь-якої глибини. Доведено, що натепер агрогідрометеорологічний метод визначення запасів вологи в метровому і півметровому шарах ґрунту дає добрі результати. Тому в даній роботі обґрунтовано застосування цього методу для розрахунку вологості ґрунту по всьому ґрунтовому профілю з інтервалом 10 см. Запропонована модель формування запасів вологи дає добрі результати як за природного зволоження, так і у випадку зрошення. Досліджено використання цієї моделі щодо формування ґрунтової вологи за даними семи метеостанцій Дніпропетровської області. Як приклад представлено результати по метеостанції Губиниха. Отримані в такий спосіб результати можна представити у вигляді вологості у відсотках від маси сухого ґрунту або у вигляді частки від найменшої вологоємкості по глибині протягом вегетації. Методика дозволяє використовувати метеорологічні величини, виміряні безпосередньо на досліджуваних територіях. Особливо це стосується атмосферних опадів і поливів. Застосування результатів досліджень сприятиме більш точному визначенню запасів вологи в кореневмісному шарі ґрунту, плануванню оптимальних строків сівби сільськогосподарських культур, ефективному проведенню заходів по догляду за ними, цілеспрямованому внесенню мінеральних добрив, а також підтриманню вологості ґрунту в потрібних межах при зрошенні. Agricultural crops during the growing season use moisture from various layers of soil. The root-bearing layer of corn varies from 10 cm in the period of sowing to 70‒80 cm in the period of ripeness. It raises the question of determining the soil moisture for every day of vegetation at any depth. It is proved that now the agrohydrometeorological method for determining the moisture reserves in the meter and half-meter soil layers yields good results. Therefore, in this work, the use of this method for calculating soil moisture throughout the soil profile with an interval of 10 cm is substantiated. The proposed model for the formation of moisture reserves yields good results both in natural moisture and in the case of irrigation. The use of this model for soil moisture formation according to seven meteorological stations in Dnipropetrovsk region is explored. As an example, the results of the meteorological station Gubinicha are presented. The results obtained in this way can be presented in the form of moisture content as a percentage of the mass of dry soil or as a fraction of the lowest moisture content in depth during the vegetation. The method allows the use of meteorological values, measured directly on the studied areas. This is especially true of rainfall and irrigation. The application of research results will help to more accurately determine the moisture reserves in the roots of the soil layer, to plan the optimal timing of sowing crops, to effectively carry out care activities, to target mineral fertilizers, and to maintain soil moisture in the required limits for irrigation.
Calculation of Moisture in Various Soil Layers under Corn Crops According to the Agrohydrometeorological Data
Keywords: вологість ґрунту; soil moisture; методика розрахунку запасів ґрунтової вологи; method of calculation of soil moisture reserves; показник попередніх погодних умов; indicator of previous weather conditions; режим зрошення; irrigation regime; кореневмісний шар; root-bearing layer; фази розвитку кукурудзи; phases of corn development