Дослідження динамічної поведінки баштової споруди з приєднаним гасником під дією кінематичного збурення - Волкова, Вікторія Євгенівна; Volkova, Viktorija Evgenivna; Шаповал, Ірина Вікторівна; Shapoval, Iryna Viktorivna (ОДАБА, 2021)
Стаття присвячена дослідженню динамічної поведінки баштової конструкції з прикріпленим демпфером під дією кінематичного збурення основи. Конструкція маятникового демпфера представлена масою, з'єднаною зі штоком за допомогою еластичної муфти та в'язкого демпфера тертя. Прискорення основи описується стохастичним гауссовим процесом у вигляді суперпозиції гармонічних хвиль з дискретно заданими частотами та випадкових фаз з нормальним розподілом. Математична модель об'єкта дослідження - це система двох нелінійних диференціальних рівнянь. Модель була реалізована за допомогою системи MatLab. Досліджено вплив заслінок в'язкого тертя на динамічну поведінку конструкції. Проаналізовано часові процеси та фазові траєкторії нестаціонарних коливань. This paper is devoted to the study of the dynamic behavior of a tower structure with an attached damper under the action of kinematic perturbation of the base. The pendulum damper structure represented by mass connected to the rod by means of elastic coupling and viscous friction damper. Base acceleration is described by a stochastic Gaussian process in the form of superposition of harmonic waves with discrete given frequencies and random phases with normal distribution. The mathematical model of the object of research is a system of two non-linear differential equations. The model was implemented using the MatLab system. The influence of viscous friction dampers on the dynamic behavior of the structure has been studied. Time processes and phase trajectories of nonstationary oscillations had been analyzed.
Investigation of dynamic behaviour of a tower structure with an attached damper under cinematic Excitation
Keywords: баштова споруда; tower structure; динамічна поведінка; dynamic behaviour; кінематичне збурення; kinematic excitation; гасники коливань; vibration dampers