Аналіз сучасних підходів до формування стратегії розвитку інвестиційної привабливості економічної системи держави: від теорії до практики - Атамас, Олександр Петрович; Atamas, Oleksandr (СГ НТМ «Новий курс», 2024)
В аспекті перетворень макроекономічного характеру, додатковими елементами узагальненої системи розвитку інвестиційного клімату економіки держави є відсутність узагальненої цілеспрямованої стратегії залучення додаткового інвестиційного капіталу, низький рівень захисту прав та законних інтересів інвесторів, негативний імідж держави на світовій арені. Відтак, особливого значення набуває необхідність забезпечення зрушень економічних трансформаційних аспектів у сфері формування інвестиційної привабливості національної економічної системи та визначення її ролі у прийнятті рішень щодо доцільності вкладання додаткового інвестиційного капіталу потенційними інвесторами. В цілому, аспекти формування інвестиційної привабливості економічної системи зумовлюють необхідність реалізації спектру зрушень макроекономічного характеру з метою формування парадигми інвестиційної новатики та формування стратегічних пріоритетів. Інструментами реагування у ситуації, що склалася в Україні, стали: запровадження податкових пільг, створення різноманітних програм переміщення бізнесу (разом з обладнанням та робочою силою)із регіонів, постраждалих від військових дій, у відносно безпечні регіони країни, заморожування виплат за кредитними та іпотечними угодами, надання безвідсоткових позик та субсидій фермерам на посівну кампанію, а також фінансові допомоги тимчасово переселеним особам тощо. Отже, забезпечення високого рівня інвестиційної привабливості є не лише рушійною силою трансформаційних економічних зрушень, а й процесом втілення стратегічних ініціатив, ключовим елементом прогресивного становлення та розвитку In terms of macroeconomic transformations, additional elements of the generalized system of development of the investment climate of the state economy are the absence of a generalized targeted strategy for attracting additional investment capital, a low level of protection of the rights and legitimate interests of investors, and a negative image of the state on the world stage. Therefore, the need to ensure changes in economic transformation aspects in the field of forming the investment attractiveness of the national economic system and determining its role in making decisions on the feasibility of investing additional investment capital by potential investors is of particular importance. In general, the aspects of forming the investment attractiveness of the economic system determine the need to implement a range of macroeconomic changes in order to form a paradigm of investment innovation and the formation of strategic priorities. The response tools in the current situation in Ukraine were: the introduction of tax breaks, the creation of various programs for the relocation of businesses (along with equipment and labor) from regions affected by military actions to relatively safe regions of the country, the freezing of payments under credit and mortgage agreements, the provision of interest-free loans and subsidies to farmers for the sowing campaign, as well as financial assistance to temporarily displaced persons, etc. Thus, ensuring a high level of investment attractiveness is not only a driving force for transformational economic changes, but also a process of implementing strategic initiatives, a key element of progressive formation and development.
Analysis of modern approaches to forming a strategy for developing the investment attractiveness of the state's economic system: from theory to practice
Keywords: економічна система; economic system; інвестиційна привабливість; investment attractiveness; стратегія розвитку; development strategy; інвестиційний ризик; investment risk