Антагоністична активність Bacillus spp. щодо представників кишкової мікробіоти in vitro - Білокінь, П. Ю.; Bilokin, P. Yu.; Урженко, Ю. С.; Urzhenko, Yu. S.; Білан, Марина Володимирівна; Bilan, Maryna; Bilan, M. V.; Bilan, M. (Дніпровський ДАЕУ, 2025)
У ході дослідження встановлено, що Bacillus subtilis (ATCC 6633) та Bacillus cereus (ATCC 9634) відрізняються за морфологічними, культуральними та біохімічними властивостями, а також за рівнем антагоністичної активності щодо низки умовно-патогенних мікроорганізмів. Обидва штами не чинили інгібуючого впливу на Lactobacillus spp., що дозволяє розглядати їх як перспективні компоненти комплексних пробіотичних засобів для нормалізації мікробіоти при дисбіозах. Водночас обидва штами виявили помірну антагоністичну активність проти дріжджеподібних грибів, зокрема Candida glabrata, але були менш ефективними проти C. tropicalis і C. krusei. Ідентифіковані штами лактобактерій та дріжджів можуть бути використані як моделі для подальшого вивчення пробіотичних взаємодій. Отримані дані підтверджують доцільність використання B. subtilis і B. cereus як біоконтрольних агентів із селективною антимікробною дією. U khodi doslidzhennia vstanovleno, shcho Bacillus subtilis (ATCC 6633) ta Bacillus cereus (ATCC 9634) vidrizniaiutsia za morfolohichnymy, kulturalnymy ta biokhimichnymy vlastyvostiamy, a takozh za rivnem antahonistychnoi aktyvnosti shchodo nyzky umovno-patohennykh mikroorhanizmiv. Obydva shtamy ne chynyly inhibuiuchoho vplyvu na Lactobacillus spp., shcho dozvoliaie rozghliadaty yikh yak perspektyvni komponenty kompleksnykh probiotychnykh zasobiv dlia normalizatsii mikrobioty pry dysbiozakh. Vodnochas obydva shtamy vyiavyly pomirnu antahonistychnu aktyvnist proty drizhdzhepodibnykh hrybiv, zokrema Candida glabrata, ale buly mensh efektyvnymy proty C. tropicalis i C. krusei. Identyfikovani shtamy laktobakterii ta drizhdzhiv mozhut buty vykorystani yak modeli dlia podalshoho vyvchennia probiotychnykh vzaiemodii. Otrymani dani pidtverdzhuiut dotsilnist vykorystannia B. subtilis i B. cereus yak biokontrolnykh ahentiv iz selektyvnoiu antymikrobnoiu diieiu.
Antahonistychna aktyvnist Bacillus spp. shchodo predstavnykiv kyshkovoi mikrobioty in vitro
Білан Марина Володимирівна https://orcid.org/0000-0003-3178-201X
Keywords: антагоністична активність; antahonistychna aktyvnist; кишкова мікробіота; kyshkova mikrobiota; бактерії; bakterii