Агроекологічні аспекти регулювання продуктивності ехінацеї блідої (echinacea pallida (nutt.) nutt.) в умовах Лівобережної України - Григоришин, Єгор Володимирович; Hryhoryshyn, Yehor Volodymyrovych (Полтавський державний аграрний університет, Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2021)
Важливою галуззю сільськогосподарського виробництва України є лікарське рослинництво. Серед багатьох культур види та сорти роду ехінацея займають чільне місце, а їх сировина використовується у медицині, сільському господарстві та харчовій промисловості. Дослідження ехінацеї блідої вказують на наявність медичних властивостей, включно з протираковими, противірусними, протизапальними та прискоренням загоювання ран. Для підприємств, які спеціалізуються на вирощуванні лікарських рослин, найбільшою проблемою є отримання дружних сходів ехінацеї, оскільки незважаючи на високу лабораторну схожість, в польових умовах вона є значно нижчою і нестабільною по роках. Вирішення цієї проблеми полягає у впровадженні сучасних, економічно вигідних, енергозберігаючих, екологічно безпечних технологій передпосівної стимуляції насіння. Тому дослідження дослідження в цьому контексті продуктивності ехінацеї блідої (Echinacea pallida (Nutt.) Nutt.) в умовах Лівобережної України є актуальною науковою та науково-практичною проблемою. Мета дисертаційного дослідження – встановити агроекологічне значення та особливості дії різних способів передпосівної обробки насіння ехінацеї блідої (Echinacea pallida (Nutt.) Nutt.) на проростання насіння, розвиток рослин в онтогенезі та продуктивність культури, провести аналіз даних математичними методами. Для досягнення поставленої мети необхідно вирішити наступні завдання: дослідити способи передпосівної обробки насіння з метою регулювання їх посівних якостей, дію гібереліну на насіння після тривалого зберігання; дослідити закономірності росту і розвитку надземної фітомаси та морфометричних характеристик ехінацеї блідої в онтогенезі; встановити роль агрокліматичних факторів в динаміці росту рослин ехінацеї блідої; дослідити динаміку морфометричних та функціональних ознак ехінацеї блідої й можливості управління цим процесом за допомогою біологічних стимуляторів; оцінити значення способів передпосівної обробки та міжрічних особливостей на динаміку морфометричних ознак, які характеризують врожайність ехінацеї блідої; дослідити цілісність організмів ехінацеї блідої за показниками кореляційного зв’язку між маркерами врожайності; оцінити рівень інтеграції та інтеграційну структуру рослин ехінацеї блідої. Об’єкт дослідження – динаміка процесів проростання насіння, росту і розвитку в процесі онтогенезу рослин ехінацеї блідої при її культивуванні. Предмет дослідження – екологічні закономірності регулюючого впливу факторів стимуляції як елементів системи управління при вирощуванні рослин ехінацеї блідої. Серед методів дослідження в дисертації застосовано польовий експеримент – для визначання агроекологічних режимів та динаміки росту рослин в умовах сільськогосподарського виробництва; лабораторний експеримент – дослідження кількісних характеристик динаміки проростання насіння після різних типів передпосівної обробки; методи морфометрії рослин – для визначення характеристик морфометричних ознак рослин; аналіз головних компонент, кореляційний та дисперсійний аналізи – для статистичної перевірки гіпотез про взаємозв’язок екологічних показників або про вплив екологічних факторів. An important sector of agricultural production Ukraine is a medicinal plant growing. Among the many types of crops and varieties, the genus Echinacea is prominent, and their raw materials used in medicine, agriculture, and the food industry. Research of Pale Purple coneflower indicate the presence of potential medical properties, including anticancer, antiviral, anti-inflammatory and acceleration of wound healing. The biggest limitation of the industrial cultivation of Echinacea species, is weak and uneven seeds germination. For companies that specialize in growing medicinal plants, receiving unanimous stairs Echinacea is an important economic issue because, despite the relatively high similarity in laboratory, in the field, it is much lower and unstable for years. The solution is to introduce modern, cost-effective, energy-efficient, environmentally friendly technology of seeds pre-treatment. That is why the research of agroecological aspects of the regulation of performance pale purple coneflower (Echinacea pallida (Nutt.) Nutt.) in terms of Left-bank Ukraine is an important scientific and scientific-practical problem. The aim of the research is to establish agri-environmental values and features of the effect of different methods of pre-treatment of pale purple coneflower (Echinacea pallida (Nutt.) Nutt.) seeds, dynamics of seed germination and plant development in ontogeny and identify practically valuable procedures for pre-treatment of seeds. To achieve this goal it is necessary to solve the following tasks: establish the role of seeds age, ways to pre-treatment of the dynamics of vigor, seed germination, germination speed and sprouting seeds of pale purple coneflower; determine the most effective stimulant Echinacea seed germination among those that can be used in the practice of medicinal farming; identify patterns in ontogenesis dynamics of aboveground biomass and morphometric characteristics of Pale purple coneflower; set the climate regime role in the dynamics of plant growth Pale purple coneflower; explore the laws of dynamics morphometric and functional characteristics of Pale purple coneflower and management capabilities of the process using biological stimulants; assess the significance of pre-treatment methods and interannual characteristics of the dynamics of morphometric traits that characterize yield pale purple coneflower; assess the integrity of organisms purple coneflower on indicators correlation between yield markers; assess the level of integration and integration structures of pale purple coneflower plants.
Ahroekolohichni aspekty rehuliuvannia produktyvnosti ekhinatsei blidoi (echinacea pallida (nutt.) nutt.) v umovakh Livoberezhnoi Ukrainy
Keywords: ехінацея бліда; pale purple coneflower; стимулятори; stimulants; морфометрія; morphometry; аутекологія; аутекологія; онтогенез; ontogeny