Features of the system of accounting and analytical support of the company's receivables - Yurchenko, Serhii; Юрченко, Сергій Васильович (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2024)
In today's environment, observing the process of settlements between domestic enterprises, we can clearly see a growing trend of non-payment crisis. First of all, it is characterised by rather significant payment arrears, which makes it necessary to look for additional opportunities to increase the competitiveness of goods, works and services in the market. One of them is a more thorough focus on the company's receivables, which is a significant component of current assets, to improve business performance. In general, accounts receivable, together with inventories, account for a significant portion of the assets on a company's balance sheet. Efficient accounting in this area can significantly improve the overall solvency of a company and increase the turnover of its assets. In view of the above, and in order to reduce the amount of receivables and avoid undesirable and unpredictable consequences, management needs to have an accounting and analytical data set to ensure more efficient formation and functioning of the accounting and analytical support of the enterprise as a whole. Accordingly, the above issue remains relevant, as high-quality accounting and analytical support allows for more efficient implementation of key management functions - accounting, reporting, analysis, planning, control and regulation. There is a wide range of research papers on the formation and functioning of the system of both accounting and analytical support for receivables. It is worth noting that increased attention is paid to the formation of the accounting information array due to the need to reflect it in the accounting registers and financial statements; highlighting the methodological and organisational aspects of accounts receivable accounting; determining the optimal amount of accounts receivable; determining the mechanisms of functioning of accounting and analytical support for accounts receivable; mastering promising methods of accounts receivable management, etc. У сучасних умовах, спостерігаючи за процесом розрахунків між вітчизняними підприємствами, ми чітко бачимо тенденцію до зростання кризи неплатежів. Перш за все, він характеризується досить значною заборгованістю по платежах, що змушує шукати додаткові можливості для підвищення конкурентоспроможності товарів, робіт і послуг на ринку. Одним із них є більш ретельне зосередження на дебіторській заборгованості компанії, яка є значною складовою оборотних активів, для покращення результатів діяльності. Загалом дебіторська заборгованість разом із запасами становить значну частину активів на балансі компанії. Ефективний облік у цій сфері може значно підвищити загальну платоспроможність компанії та збільшити оборотність її активів. З огляду на вищезазначене, а також з метою зменшення розміру дебіторської заборгованості та уникнення небажаних та непередбачуваних наслідків, керівництву необхідно мати обліково-аналітичний масив даних для більш ефективного формування та функціонування обліково-аналітичного забезпечення підприємства як ціле. Відповідно, зазначене питання залишається актуальним, оскільки якісне обліково-аналітичне забезпечення дозволяє більш ефективно реалізовувати ключові функції управління – облік, звітність, аналіз, планування, контроль та регулювання. З питань формування та функціонування системи як обліково-аналітичного забезпечення дебіторської заборгованості є широкий спектр наукових робіт. Варто зазначити, що підвищена увага приділяється формуванню масиву облікової інформації у зв’язку з необхідністю її відображення в облікових регістрах та фінансовій звітності; висвітлення методологічних та організаційних аспектів обліку дебіторської заборгованості; визначення оптимального розміру дебіторської заборгованості; визначення механізмів функціонування обліково-аналітичного забезпечення дебіторської заборгованості; оволодіння перспективними методами управління дебіторською заборгованістю тощо.
Особливості системи обліково-аналітичного забезпечення дебіторської заборгованості підприємства
Keywords: Accounting and analytical support; обліково-аналітичне забезпечення; control; контроль; accounts receivable; дебіторська заборгованість; formation of the system of accounting and analytical security; формування системи обліково-аналітичної безпеки; analysis of customer receivables; аналіз дебіторської заборгованості