Молочна продуктивність різновікових голштинських корів за подовженої лактаційної функції - Гуцуляк, Ганна Сергіївна; Gutsulyak, G. S. (Дніпровський ДАЕУ, 2020)
Наведено результати дослідження продуктивності корів різного віку за подовженої лактації. Формування дослідних груп проводили за принципом груп-аналогів з урахуванням породи, живої маси, віку та фізіологічного стану (періоду лактації):25 голів у I, II, III і IV групах і 10 голів у V групі. Встановлено, що за промислової технології експлуатації голштинських корів незалежно від їх віку тривалість лактаційного періоду була практично у двічі довшою науково обґрунтованого значення і коливається в межах від 561,2 до 610,9 доби. При цьому рівень молочної продуктивності голштинів І і ІV груп дещо перевищував 13 тис. кг молока за лактацію, тоді як у корів ІІ, ІІІ (контрольної) і V – це значення було вищим 15 тис. кг. За подовженої лактації показник надою у дослідних групах тварин у перерахунку за 305 діб тримався на достатньо високому рівні та спостерігалась певна тенденція до зростання надоїв залежно від віку тварин. Відносно найнижчим надоєм характеризувались первістки І групи, оскільки від них отримано за всю лактацію 13 291,8 кг молока, а в перерахунку за 305 діб – 7 944,1 кг, що поступалось відповідним показникам тварин ІІІ (контрольної) групи на 13,57 і 19,54% (P < 0,01). Найвищий надій мали тварини п’ятої лактації V групи, у яких надій за лактацію та 305 діб становили відповідно 15 818,5 кг і 9 716,7 кг молока. За інтенсивної технології експлуатації зі збільшенням віку голштинських корів наступає повна адаптація, внаслідок чого, реалізується їх генетичний потенціал молочної продуктивності на високому рівні. На це вказує динаміка надоїв піддослідних різновікових тварин, у яких за однакових умов годівлі та утримання вони поступово зростають від першої до п’ятої лактації. Presented study results of the productivity of mixed-aged cows with prolonged lactation. The formation of experimental groups was carried out according to the principle of analog groups, taking into account breed, live weight, age and physiological condition (lactation):25 animals in groups I, II, III and IV and 10 animals in group V. It was found that with the industrial technology of Holstein cows exploitation, regardless of their age, the duration of the lactation period was almost twice as long as the scientifically substantiated value and ranges from 561.2 to 610.9 days. At the same time, the milk productivity level of the cows in I and IV groups slightly exceeded 13 000 kg of milk per lactation, while in cows if II, III (control), and V groups – this value was higher than 15 000 kg. With prolonged lactation, the milk yield in the experimental groups of animals in terms of 305 days was kept at a fairly high level and there was a definite tendency to an increase in milk yield depending on the age of the animals. The first-calf heifers of group I were characterized by a relatively low milk yield since they gave only 13 291.8 kg of milk for the entire lactation, and in terms of 305 days – 7 944.1 kg, which was 13.57% and compared to III (control) group was 19.54% lower (P < 0.01). Animals of the fifth lactation from group V had the highest milk yield, in which the milk yield per lactation and per 305 days amounted to 15 818.5 kg and 9 716.7 kg of milk, respectively. With intensive exploitation technology and with the increasing age of Holstein cows, complete adaptation occurs, as a result of which their genetic potential for milk production is realized at a high level. This was indicated by the milk yield dynamics in experimental animals of different ages, in which, under the same conditions of feeding and housing, they were gradually increased from the first to the fifth lactation.
Dairy productivity of mixed-aged Holstein cows with prolonged lactation function
Гуцуляк Ганна Сергіївна https://orcid.org/0000-0002-4808-5934
Keywords: молочна корова; dairy cow; лактація; lactation; продуктивність; productivity; надій; milk yield