Проект зеленого каркасу лівобережної частини м. Дніпро - Казинян, Андроник Варданович; Kazinyan, Andronic (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2020)
Розглянуто структуру деревних насаджень та їхній стан на вулицях, що можуть відігравати роль «зелених коридорів» Лівобережжя міста Дніпро (АНД та Індустріальний райони) з метою розробки зеленого каркасу та безперервної зеленої мережі. Встановлено, що зелені зони не утворюють суцільний зелений каркас внаслідок їх нерівномірного розміщення на плані міста, відсутності достатньої кількості зелених об’єктів, а також наявністю розривів вуличних насаджень. Досліджено видовий склад, життєвість та головні таксаційні показники дендрофлори вулиць, що з’єднують між собою різні рекреаційні зони міста. Roz·hlyanuto strukturu derevnykh nasadzhenʹ ta yikhniy stan na vulytsyakh, shcho mozhutʹ vidihravaty rolʹ «zelenykh korydoriv» Livoberezhzhya mista Dnipro (AND ta Industrialʹnyy rayony) z metoyu rozrobky zelenoho karkasu ta bezperervnoyi zelenoyi merezhi. Vstanovleno, shcho zeleni zony ne utvoryuyutʹ sutsilʹnyy zelenyy karkas vnaslidok yikh nerivnomirnoho rozmishchennya na plani mista, vidsutnosti dostatnʹoyi kilʹkosti zelenykh obʺyektiv, a takozh nayavnistyu rozryviv vulychnykh nasadzhenʹ. Doslidzheno vydovyy sklad, zhyttyevistʹ ta holovni taksatsiyni pokaznyky dendroflory vulytsʹ, shcho zʺyednuyutʹ mizh soboyu rizni rekreatsiyni zony mista.
Proekt zelenoho karkasu livoberezhnoyi chastyny m. Dnipro
Keywords: зелені коридори; green corridors; екологічний каркас; ecological framework; вуличні деревні насадження; street tree plantations; таксономічний склад; taxonomic composition; таксаційні показники; taxonomic indicators