Мотиваційний менеджмент в агропідприємствах - Демидова, Марія Миколаївна; Demydova, Mariia (Державний Науково-дослідний інститут інформатизації та моделювання економіки, 2017)
Визначено ключове значення мотивації праці працівників аграрних підприємств. Доведено недостатнє використання форм і методів стимулювання в сьогоднішніх умовах розвитку аграрного бізнесу, які б сприяли високій ефективності праці. The key value of motivation of labour of workers of agrarian enterprises is certain. The insufficient use of forms and methods of stimulation is well-proven in the today's terms of development of agrarian business, that would assist high efficiency of labour.
Motivational management is in agrarian enterprises
Визначено ключове значення мотивації праці працівників аграрних підприємств. Доведено недостатнє використання форм і методів стимулювання в сьогоднішніх умовах розвитку аграрного бізнесу, які б сприяли високій ефективності праці. Вказано на необхідність формування мотиваційного менеджменту в аграрних підприємствах. Визначено суть мотиваційного менеджменту в агропідприємствах. Виокремлено, що ефективність мотивації виявляється через результативну діяльність зайнятих у виробничому процесі працівників. Наведено основні передумови формування мотиваційного менеджменту агропідприємств. Доведено, що визначення стратегічних цілей агропідприємства та розробка мотиваційного менеджменту мають передувати пошуку і впровадженню нової системи стимулювання, заснованої зокрема на оцінці компетенцій. The key value of motivation of labour of workers of agrarian enterprises is certain. The insufficient use of forms and methods of stimulation is well-proven in the today's terms of development of agrarian business, that would assist high efficiency of labour. It is indicated on the necessity of forming of motivational management for agrarian enterprises. Essence of motivational management is certain in агропідприємствах. It is distinguished, that efficiency of motivation appears through effective activity of busy in a productive process workers. Basic pre-conditions over of forming of motivational management of агропідприємств are brought. It is well-proven that determination of strategic aims of агропідприємства and development of motivational management must be preceded to the search and introduction of the new system of stimulation, based in particular on the estimation of competenses.
Keywords: мотивація; motivation; аграрні підприємства; agrarian enterprises; детермінанти; factors; менеджмент; management