Магній, залізо : їх роль у організмі тварин - Войткова, С.; Voitkova, S.; Галузіна, Людмила Ігорівна; Galuzina, Liudmyla; Haluzina, Liudmyla; Galyzina, Liudmyla; Galuzina, Lyudmila I.; Galuzina, L.; Galuzina, L. I.; Galyzina, L. I.; Galuzina, Lyudmila; Haluzina, L. I.; et al. (Дніпровський ДАЕУ, 2025)
Магній і залізо є життєво необхідними мінеральними елементами, що забезпечують нормальне функціонування організму тварин. Магній бере участь у ферментативних реакціях, регуляції нервово-м’язової діяльності, формуванні кісткової тканини та підтриманні кислотно-лужної рівноваги. Залізо відіграє ключову роль у процесах кровотворення, транспорту кисню та енергетичному обміні. Дефіцит магнію спричиняє гіпомагніємію, нервово-м’язові розлади та зниження продуктивності, тоді як нестача заліза призводить до розвитку анемії, затримки росту та порушення обмінних процесів. Забезпечення тварин достатньою кількістю цих елементів є важливою умовою підтримання здоров’я, продуктивності та адаптаційних можливостей організму. Mahnii i zalizo ye zhyttievo neobkhidnymy mineralnymy elementamy, shcho zabezpechuiut normalne funktsionuvannia orhanizmu tvaryn. Mahnii bere uchast u fermentatyvnykh reaktsiiakh, rehuliatsii nervovo-miazovoi diialnosti, formuvanni kistkovoi tkanyny ta pidtrymanni kyslotno-luzhnoi rivnovahy. Zalizo vidihraie kliuchovu rol u protsesakh krovotvorennia, transportu kysniu ta enerhetychnomu obmini. Defitsyt mahniiu sprychyniaie hipomahniiemiiu, nervovo-miazovi rozlady ta znyzhennia produktyvnosti, todi yak nestacha zaliza pryzvodyt do rozvytku anemii, zatrymky rostu ta porushennia obminnykh protsesiv. Zabezpechennia tvaryn dostatnoiu kilkistiu tsykh elementiv ye vazhlyvoiu umovoiu pidtrymannia zdorovia, produktyvnosti ta adaptatsiinykh mozhlyvostei orhanizmu.
Mahnii, zalizo : yikh rol u orhanizmi tvaryn
Галузіна Людмила Ігорівна http://orcid.org/0000-0003-0478-0027 Гаращук Марина Іванівна https://orcid.org/0000-0003-1533-6490
Keywords: магній; mahnii; залізо; zalizo; мінеральний обмін; mineralnyi obmin; анемія; anemiia