Технологічні якості та урожайність зерна пшениці твердої озимої залежно від застосування біологічно активних препаратів - Ярчук, Ігор Іванович; Yarchuk, Igor; Мельник, Тарас Віталійович; Melnyk, Taras; Черних, Свiтлана Анатоліївна; Chernykh, Svetlana (Полтавська державна аграрна академія, 2021)
У статті висвітлюються результати польових досліджень з визначення впливу біологічно активних препаратів на урожайність та технологічні якості пшениці озимої твердої в умовах північного Степу. Досліди (2014–2017 рр.) проводили по чорному пару на двох фонах мінерального живлення: Р15 + N30 та N30P60K40 + N30 із сортом пшениці твердої озимої Континент з використанням таких препаратів як: АКМ, Антистрес, Біогумус (гранульований), Вимпел, Марс ELBi, РеакомСР-зерно, Хлормекват-хлорид 750 у різні строки використання дозами, рекомендованими їх виробниками. Встановлено, що в середньому за роки досліджень найбільші прибавки урожайності на низькому фоні живлення отримані в результаті використання препаратів АКМ (осінь) – 1,45 т/га і Марс ELBi (весна) – 1,34 т/га. Позитивні результати також отримані при застосуванні препаратів АКМ (весна), прибавка склала – 1,16 т/га, Хлормекват-хлорид 750 (весна) – 0,71 т/га і Біогумус + Айдар – 0,71 т/га. На відміну від низького фону мінерального живлення (Р15 + N30), на високому фоні (N30P60K40 + N30) ефективність більшості препаратів була або відсутня, або вкрай низька. Препарат Хлормекват-хлорид 750 виявляв позитивний ефект лише за умови високого агрофону. The article deals with the results of field studies of biologically active preparations’ influence on the productivity and technological qualities of hard winter wheat in the conditions of the Northern Steppe. The experiments (2014–2017) were held on the black fallow land at two mineral fertilization backgrounds: Р15 + N30 and N30P60K40 + N30 at cultivating Continent winter hard wheat using such preparations as AKM, Antistress, Biohumus (granulated), Vympel, Mars ELBi, Reacom-CP-zerno, Chlormekvat-chloride 750 at different application time with the dosages recommended by their producers. It was established that during the years of the study the highest yield increase was observed at using the preparations AKM (autumn) – 1.45 t/ha and Mars ELBi (spring) – 1.34 t/ha. Positive results were also received at applying AKM (spring) – the increase made 1.16 t/ha, Chlormekvat-chloride 750 (spring) – 0.71 t/ha and Biohumus + Aidar – 0.71 t/ha. In contrast to the low mineral fertilization background (Р15 + N30), the high mineral fertilization background (N30P60K40 + N30) was not effective. Chlormekvat-chloride 750 preparation showed the positive effect only in the conditions of high agricultural background.
Technological qualities and productivity of hard winter wheat grain depending on use of biologically active preparations
Keywords: Triticum durum; Triticum durum; добрива; fertilizers; комплексні біологічно активні препарати; complex biologically active preparations; урожайність; yield (productivity); якість зерна; grain quality