Контамінація тваринницьких об’єктів степової зони України збудником туберкульозу великої рогатої худоби - Хільченко, Геннадій Іванович; Hilchenko, H.; Ткаченко, Олексій Андрійович; Tkatschenko, A. A.; Tkatschenko, O. A.; Tkatschenko, Оleksii; Короленко, Леонід Семенович; Korolenko, L. (Ветінформ, 2006)
Виявлено, що патогенні мікобактерії бичачого виду при недотриманні відповідних ветеринарно-санітарних вимог виживають в умовах тваринницьких приміщень не менше одного року. При цьому їх вірулентність значно знижується, але сенсибілізуючі властивості збудників проявляються повною мірою. Чотирикратне пасажування даних мікобактерій через сприятливий макроорганізм відновлює їх патогенність. It is discovered that the pathogenic mycobacteria of bovine type survive in conditions of cattle – breeding housing without observing the corresponding veterinary and sanitary requirements not less than a year. Thus, the virulence is considerable reduced, but sensitizing activator behavior is indicated in full measure. Four – multiple passaging of the given mycobacteria through susceptible macroorganism rebuilds their pathogenic activity.
Contamination of cattle breeding object of Ukrainian steppe aria by cattle tuberculosis activator
Keywords: туберкульоз; tuberculosis; M. bovis; M. bovis; велика рогата худоба; cattle; мікобактерії; mycobacterium