Пряме та непряме вимірювання кількості соматичних клітин у молоці кіз - Зажарська, Надія Миколаївна; Zazharska, Nadiia; Zazharska, N. M.; Zazharska, N.; Zazhars’ka, N. M.; Zazharskaya, N. N.; Zazharskaya, N.; Zazharska, N. N. (Одеський ДАУ, 2023)
Для підрахунку соматичних клітин у козиному молоці за методом Прескота-Бріда пропонується фарбувати мазки методом МайнГрюнвальда, тому що чітко зафарбовується цитоплазма та ядра соматичних клітин, а вартість барвників набагато менша ніж метода з піроніном Y. При прямому підрахунку соматичних клітин у мазках козиного молока, зафарбованих будь-яким методом, виявляється більша кількість клітин, ніж за допомогою приладів. Розподіл діапазонів соматичних клітин схожий між різними методами фарбування мазків, що ще раз доводить точність методу прямого підрахунку клітин у мазках молока, хоч це більш трудомісткі методи, ніж апаратні. Dlia pidrakhunku somatychnykh klityn u kozynomu molotsi za metodom Preskota-Brida proponuietsia farbuvaty mazky metodom MainHriunvalda, tomu shcho chitko zafarbovuietsia tsytoplazma ta yadra somatychnykh klityn, a vartist barvnykiv nabahato mensha nizh metoda z pironinom Y. Pry priamomu pidrakhunku somatychnykh klityn u mazkakh kozynoho moloka, zafarbovanykh bud-yakym metodom, vyiavliaietsia bilsha kilkist klityn, nizh za dopomohoiu pryladiv. Rozpodil diapazoniv somatychnykh klityn skhozhyi mizh riznymy metodamy farbuvannia mazkiv, shcho shche raz dovodyt tochnist metodu priamoho pidrakhunku klityn u mazkakh moloka, khoch tse bilsh trudomistki metody, nizh aparatni.
Priame ta nepriame vymiriuvannia kilkosti somatychnykh klityn u molotsi kiz
Зажарська Надія Миколаївна https://orcid.org/0000-0002-8328-6440
Keywords: вимірювання кількості соматичних клітин; vymiriuvannia kilkosti somatychnykh klityn; соматичні клітини; somatychni klityny; козине молоко; kozyne moloko